Puttertje 34

Rendez-vous op de Utrechtse Heuvelrug | augustus 2018
afb Gerhard Marcks Prometheus Museum Huis Doorn expo 2018
Puttertje n.a.v. de tentoonstelling Verzet en verdriet in beeld in Museum Huis Doorn en het Paviljoen van de Eerste Wereldoorlog
afb: Detail Prometheus Gerhard Marck, Verzet en verdriet in beeld | Museum Huis Doorn | Foto Puttertje
afb: Detail In het spoor van de Keizer l Museum Huis Doorn, Het Paviljoen van de Eerste Wereldoorlog | Foto Puttertje
Met een aanstekelijk enthousiasme gidst een erudiete rondleider ons door het huis van ‘Der Reisekaiser’, ofwel Keizer Wilhelm II. In Museum Huis Doorn laveer je tussen een overdonderende hoeveelheid pracht en praal die de voormalige keizer in negenenvijftig volle treinwagons heeft laten overkomen, en waarvan het grootste gedeelte nu staat opgeslagen in een veilig depot. Genoeg materiaal voor bijzondere tentoonstellingen in de toekomst. Maar hoe kwam Wilhelm II eigenlijk aan dat huis?
Een schot in Sarajevo doodde op 28 juni 1914 de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en dit leidde tot een reeks ontwikkelingen die uitmondden in de Eerste Wereldoorlog, in Vlaanderen steevast de Groote Oorlog genoemd. Dit, én de rol van het neutrale Nederland wordt helder uiteengezet in het in 2014 geopende Paviljoen van de Eerste Wereldoorlog in de voormalige garage van de Keizer op het landgoed van Museum Huis Doorn.
Toen eind 1918 duidelijk werd dat Duitsland de strijd niet kon winnen, vluchtte Wilhelm II, keizer van Duitsland en koning van Pruisen, naar het neutrale Nederland. De Nederlandse regering legde hem een aantal beperkingen op en zo werd ‘Der Reisekaiser’, die voorheen uit reizen bestond, een banneling op de Utrechtse Heuvelrug. Omdat het landgoed goed te beveiligen was kocht Wilhelm II Huis Doorn in 1919 van de eigenaresse barones Van Heemstra-De Beaufort voor een half miljoen gulden. Na een grondige verbouwing gaat hij er in 1920 wonen.
Maar hij was toch al in 1918 in Nederland, waar verbleef hij dan al die tijd? Ik sta bij een schrijftafel in Kasteel Amerongen. Aan dit bureautje tekende Wilhelm II op 28 november 1918 de acte van troonsafstand. Kasteel Amerongen staat op dit moment stil bij de komst van de keizer honderd jaar geleden op 11 november 1918 met de tentoonstelling Help, de keizer komt! Wederom vertellen zeer goed geïnformeerde gidsen hoe het komt dat uitgerekend Graaf van Aldenburg Bentinck hem ’tijdelijk’ onderdak gaf. En wat overkwam de dochter van de graaf?
In ‘Oorlog lost nooit iets op’, opstellen over de Europese geschiedenis van de op 18 augustus 2018 overleden Henk Wesseling, Nederlands Historicus en begeleider van ‘kroonprins Willem-Alexander tijdens diens geschiedenisstudie aan de Leidse Universiteit’, noemt hij de belangrijkste aspecten van het ontstaan en de betekenis van onder andere de Eerste Wereldoorlog. Zijn uitgangspunt luidde ‘dat geschiedenis niet oordeelt en de tijd ons niets leert’.
Op 24 augustus 2018 opende Prinses Beatrix in Museum Huis Doorn de tentoonstelling Verzet en verdriet in beeld, en wij liepen tijdens de rondleiding al even langs het werk van Duitse en Nederlandse beeldhouwers. ‘De tentoonstelling brengt herdenkingssculpturen uit twee wereldoorlogen en twee landen bijeen. Twee uitersten komen in de expositie samen: daadkrachtig verzet en intens verdriet.’ Museum Huis Doorn, Het Paviljoen van de Eerste Wereldoorlog én Kasteel Amerongen verdienen met deze samenwerking naar mijn bescheiden mening een wereldprijs.
Tips: Let op! De tips hebben geen links, kopieer de regel en plaats die in de browser Tentoonstelling Verzet en verdriet in beeld | Museum Huis Doorn
Paviljoen 1914 – 1918 | Museum Huis Doorn
Tentoonstelling ‘Tusschen twee vuren’ | Museum Huis Doorn
Tentoonstelling Help, de keizer komt! | Kasteel Amerongen
Belgenmonument Amersfoort
Pelgrimsdeur | Amersfoort
In Flanders Fields | Ieper en omgeving
ComingWorldRememberMe
afb Gerhard Marcks Prometheus Museum Huis Doorn expo 2018
Puttertje n.a.v. de tentoonstelling Verzet en verdriet in beeld in Museum Huis Doorn en het Paviljoen van de Eerste Wereldoorlog
afb: Detail Prometheus Gerhard Marck, Verzet en verdriet in beeld | Museum Huis Doorn | Foto Puttertje
afb: Detail In het spoor van de Keizer l Museum Huis Doorn, Het Paviljoen van de Eerste Wereldoorlog | Foto Puttertje
Puttertje