Puttertje 75

Musea gaan weer open | mei 2020
afbeeldingen details schilderijen Bert Kinderdijk BK
Puttertje n.a.v. het open gaan van musea in mei na de eerste lockdown in 2020
afb: Detail uit Schilderij Bij nadere beschouwing | Bert Kinderdijk (BK)
afb: Detail samengesteld beeld pictogrammen
afb: Detail uit Schilderij Het Bankje | Bert Kinderdijk (BK)
Zoals het er nu naar uitziet gaan musea, expositieruimten en beeldentuinen weer open. Musea in Vlaanderen en Brussel zijn in volle voorbereiding om in de week van 18 mei de deuren weer te openen voor het publiek, en in Nederland beslist de overheid op 20 mei of 1 juni haalbaar is. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een protocol voor veilig en verantwoord museumbezoek. De grootste verandering is dat er wordt gewerkt met online of telefonisch gereserveerde tijdsblokken om te voorkomen dat de capaciteit wordt overschreden. Maar de opvallendste aanpassing in het protocol is wel de herdefiniëring van het woord gezelschap.
Wat is een gezelschap volgens het museumprotocol? Dat zijn ‘mensen die gezamenlijk een huishouden voeren of een sociale eenheid vormen, zoals een gezin, partners of huisgenoten’. ‘Het is alleen toegestaan om met meer dan één persoon naar het museum te komen indien sprake is van een gezelschap.’ Ai, dat wordt lastig. De meeste bezoekers van een tentoonstelling doen dat met gelijkgestemden en dat zijn niet altijd huisgenoten. Maar als individuen ieder afzonderlijk van elkaar reserveren, vormen ze geen gezelschap en kunnen ze toch samen een expositie bezoeken. Looking forward to?
Waarom is die maatregel zo belangrijk? Bij het reserveren wordt bezoekers gevraagd akkoord te gaan met de hygiënemaatregelen en de maatregelen bij gezondheidsklachten als aanvulling op de bezoekvoorwaarden van het museum. Zo kan bij een nieuwe corona-uitbraak worden achterhaald wie wellicht in contact zijn gekomen met iemand bij wie het virus is aangetoond (test en trace). Verder zijn hygiënemaatregelen, fysieke afscherming bij de balie of kassa, pinbetalingen of mobiel, looproutes, gescheiden in- en uitgangen, garderobe-instructie en toiletgebruik, verantwoord museumwinkelen en aangepaste regels in het restaurant onderdeel van het protocol dat op elk moment kan worden aangepast.
Musea kunnen zelf bepalen of heropening haalbaar is, ook financieel. Welke organisaties open gaan zal binnenkort blijken. Tassenmuseum Hendrikje heeft inmiddels de deuren gesloten. Ik bezocht het museum met mijn moeder. Zij was dol op tassen en haar moeder heette Hendrikje. Dierbare herinneringen die ik niet meer kan ophalen, door even binnen te stappen in het museum en ons bezoek van destijds te herbeleven. Ook de niet gesubsidieerde musea hebben het moeilijk. Zien zij hun levenswerk langzaam afbrokkelen? Moeten zij wel of niet investeren? En hoe om te gaan met publiek en vrijwilligers, meestal 50 plus? Wordt het stoppen of doorgaan? Vragen die nog niet eerder zijn gesteld. Hun ondernemerschap wordt toch vooral ingegeven door de kunst?
Een andere opvallende maatregel is dat het maken van foto’s of filmpjes (voorlopig) niet mag. Ja, daar heeft BK (beeldend kunstenaar en echtgenoot Bert Kinderdijk) zich steeds over verbaasd, dat iedereen maar met die telefoon in de weer is. Dat is toch een verzamelplek van viezigheid? Dus (voorlopig) geen foto’s maken, en dat is een groot gemis. Dit dwingt mij om anders om te gaan met het schrijven over exposities. De online collecties, digitale presentaties en virtuele wandelingen die ik de afgelopen maanden heb gemaakt door musea zullen nu een vast ritueel worden in combinatie met het echte kijken. En dan maar hopen dat de perskits van de makers voldoende beeldmateriaal aanbieden!
Gedragsverandering is sowieso moeilijk, maar met een vriendelijke en effectieve sturing zal het best lukken, en dan is er winst? Komen we echt voor de kunst of is het ook een manier van elkaar zien en spreken met kunst als behang? Eind 2013, in het ergste moment van de vorige crisis, bezocht ik met mijn vriendin de tentoonstelling Oskar Kokoschka – Mensen en beesten in Museum Boijmans. We hadden elkaar al een tijd niet gezien en uiteindelijk hebben we, nadat we het werk hadden bekeken, uren lang zitten praten over het wel en wee van de crisis, die mij en de kunsten enorm hadden geraakt. We zaten in de tentoonstellingszaal midden tussen het werk van Kokoschka. Dát gesprek in combinatie met die beelden zijn vastgeklonken in mijn geheugen. Zo werkt het ook met kunst.
Hoe nu verder? Deze website biedt zo’n 2500 actuele tentoonstellingen dagelijks bijgewerkt, en ruim 1000 musea en expositieruimtes in Nederland en Vlaanderen. Met de cross-zoek-functie; zoeken op museum, galerie, provincie en plaats, die ook handig mobiel te raadplegen is zit je binnen drie kliks middenin het avontuur dichtbij huis. Als je eenmaal weet hoe het werkt heb je een geweldige tool in je zak. En wanneer vakantie vieren in het buitenland er even niet meer in zit biedt deze site misschien een lichtpuntje? Ontdek ook Puttertjes-tours, dit zijn korte introducties voor een tentoonstellingsbezoek zowel virtueel als echt, die de bezoeker naar verschillende plaatsen in Nederland en Vlaanderen brengt. Klik hieronder op de buttons en ontdek de wereld.
Puttertje n.a.v. het open gaan van musea in mei na de eerste lockdown in 2020
afb: Detail uit Schilderij Bij nadere beschouwing | Bert Kinderdijk (BK)
afb: Detail samengesteld beeld pictogrammen
afb: Detail uit Schilderij Het Bankje | Bert Kinderdijk (BK)
afbeeldingen details schilderijen Bert Kinderdijk BK
Puttertje