Puttertje 98

IK, Herman Brood | juli 2021
Puttertje afb Ik zelfportret Herman Brood merchandise, zelfportret Bert Kinderdijk BK en afb uit Autovisie februari 1999
Puttertje n.a.v. Herman Brood 20 jaar… | Het Herman Brood Museum Experience
afb: Detail uit ‘IK’ Herman Brood | afbeelding op drinkglas
afb: Detail uit Schilderij Bert Kinderdijk | collectie kunstenaar (BK)
afb: Detail New Beetle | Bert Kinderdijk (BK) | artikel Autovisie februari 1999
Waarom staat dat glas hier? Dat kan toch geen toeval zijn? Het glas met de afbeelding van een pianospelende Herman Brood met de titel ‘IK’ haalt herinneringen naar boven. Op 11 juli 2021 is het alweer 20 jaar geleden dat hij overleed. BK (beeldend kunstenaar en echtgenoot) vond het glas terug in een atelierkast, en ineens staat het in mijn gezichtsveld.
Bijna iedereen heeft zo zijn eigen verhaal over Herman Brood (1946-2001). Was je er niet bij, dan had je er minstens in de buurt vertoefd. En dat geldt ook voor ons. Toen wij van 1993 tot 2000 tussen Zwolle en Deventer in een ateliermolen woonden, en regelmatig de kunstenaarsbenodigdhedenwinkel in Zwolle bezochten, was hij daar vaak net vertrokken op zijn step. De winkelier vertelde ons geanimeerd anekdotes.
In de Fuchsiastraat in Zwolle reden wij langs zijn ouderlijk huis op weg naar het frietluik voor een patatje. Het in 1996 opgerichte Stedelijk Museum Zwolle opende op de bovenste verdieping een speciale Herman Broodkamer met meubeltjes en spulletjes uit de Fuchsiastraat. De glazen trap die moest worden beklommen om er te komen, bezorgde mij angstige momenten. Helaas brak er in 2017 brand uit, en is het museum niet meer heropend.
Tijdens mijn werk als online marketingspecialist bezocht ik IQ Kunstuitleen en Galerie in Zwolle. Eigenaar Ivo de Lange was bevriend met Herman Brood en zij werkten samen in die tijd. Herman Brood beschikte over een eigen atelier in het bedrijf, waar hij meer dan 1200 schilderijen maakte en ruim 70 verschillende gesigneerde zeefdrukken, die door Ivo de Lange zijn uitgegeven.
De kunstondernemer onderkende het belang van reclame om kunst dichter bij de mensen te brengen. Van kunst heeft hij nauwelijks verstand, zegt hij zelf, maar hij heeft er wel gevoel voor zoals hij aangeeft in een interview, waarin hij ook vertelt dat hij vindt dat maar weinig mensen echt verstand van kunst hebben. Veronderstelde hij niet dat de uitzondering een vervalser is die in de stijl van de kunstenaar schildert?
‘Een vervalser die in het hoofd van de schilder kruipt en alle lagen van het werk tot in detail onderzoekt, creëert een nieuw geheel wat sterk lijkt op het origineel’, filosofeerde De Lange. Een kennis van BK verzamelde grafiek en toen hij ontdekte dat het merendeel van de aankopen vervalst was maakte hij van de nood een deugd en opende hij, samen met zijn vrouw het Museum voor Valse Kunst in Vledder.
Grafiek is vaak aantrekkelijk geprijsd, voldoende voorradig en voor veel galeriehouders een belangrijke bron van inkomsten. Maar is alle kunst niet sowieso een beetje vals? Toen BK op een landgoed onder de rook van Utrecht een atelier betrok, bleek het gesitueerd pal naast het atelier van een bekende kunstvervalser en zijn vrouw. En ook zij vertelde dat ze met Herman Brood op de kunstacademie had gezeten.
Een aardige ervaring van elkaar zijdelings tegenkomen in de kunst is die van de AutoRAI. De beurs vierde in 1999 zijn honderdste verjaardag, en zowel Herman Brood als BK zijn destijds benaderd om een kunstzinnig beschilderde auto te leveren voor dit evenement. BK kreeg de opdracht van Pon auto-importeur om de eerste uit Amerika geïmporteerde New Beetle van een typisch Hollandse uitstraling te voorzien.
Uit de verschillende ontwerpen koos Pon voor een schildering met Delfts blauwe tegeltjes, waarin ook afbeeldingen van de historische kever en de New Beetle zijn te zien. Herman Brood ‘bewerkte’ een Jaguar MK II voor het glossy magazine Carros. Beide auto’s stonden op de 100 jarige AutoRAI, die ook werd bezocht door Prins Bernard, zo stond in de bladen geschreven. Later is de Delfts blauwe Beetle ook ingezet als mobiele interviewlocatie en blikvanger tijdens de Olympische Spelen in Sydney.
In 2001 kregen BK en een bevriende collega de opdracht een hotel/conferentieoord in Wassenaar op een creatieve manier te restylen en te decoreren, ook moesten alle ruimten worden voorzien van een kleurrijk thema. Door tijdgebrek borrelde het idee op om Herman Brood te vragen voor een wandschildering in restaurantzaal. Maar was het te laat. Op het nieuws werd bekend gemaakt dat Herman Brood er niet meer was.
Op 11 juli 2021, twintig jaar later, leeft de herinnering aan rocklegende Herman Brood voort dankzij Ivo de Lange en nabestaanden. Hij opende in 2018 op een prachtige locatie in het museumhart van Zwolle het ‘Herman Brood Museum & Experience’. Kunstondernemer en museumoprichter Ivo de Lange onderhield een ‘intensieve, vriendschappelijke werkrelatie’ met Herman Brood, die Zwolle altijd beschouwde als zijn thuisbasis.
Tips: Let op! De tips hebben geen links, kopieer de regel en plaats die in de browser
Herman Brood Museum & Experience | Zwolle
Puttertje afb Ik zelfportret Herman Brood merchandise, zelfportret Bert Kinderdijk BK en afb uit Autovisie februari 1999
Puttertje n.a.v. Herman Brood 20 jaar… | Het Herman Brood Museum Experience
afb: Detail uit ‘IK’ Herman Brood | afbeelding op drinkglas
afb: Detail uit Schilderij Bert Kinderdijk | collectie kunstenaar (BK)
afb: Detail New Beetle | Bert Kinderdijk (BK) | artikel Autovisie februari 1999
Puttertje