Lord Crackfree 1

Opzienbarend meisje | oktober 2021
Marianne Oude Liefde Woudrichem foto LC
N.a.v. een bezoek aan Oude Liefde in Woudrichem en het verhaal over Marianne en andere vrouwelijke iconen uit de geschiedenis
afb: Beeldje Marianne, Oude Liefde Woudrichem | Foto LC
afb: Plattegrond Vesting Woudrichem
afb: Lord Crackfree voor het pand van Oude Liefde | Foto LC
Lord Crackfree parkeert binnen de vesting in Woudrichem voor de deur bij Oude Liefde. We zoeken het dicht bij huis. Als wij in ons raadhuisje moeten aanwijzen wat wij bij Oude Liefde hebben gekocht, dan wandelt er een stoet aan gezellige objecten de deur uit. Tijdens een bezoek aan Oude Liefde is het altijd prijs en regelmatig moeten we onszelf toespreken om er niet spontaan binnen te stappen. Dat lukt natuurlijk nooit.
Oude Liefde is het domein van brocante-liefhebbers. De eigenaars zijn verzot op o.a. Frankrijk, en bezoeken er regelmatig markten. Het historische pand aan de Hoogstraat in Woudrichem is van top tot teen gedecoreerd met zorgvuldig uitgezochte objecten, die bijna allemaal te koop zijn. Doordat de spullen kunstzinnig zijn gecombineerd en geëtaleerd, kan je er eindeloos associëren.
Maar dat is moeilijk vind ikzelf. BK (echtgenoot, beeldend kunstenaar en ontwerper) wijst mij vaak op dingen waarvan ik niet direct de toepassing zie. Thuis, als we weer eens iets bedacht hebben, begint ineens het kwartje te vallen, en zijn we snel vertrokken op weg naar Oude Liefde. Het is altijd een feest om binnen te stappen en de verhalen te horen.
Onlangs viel mijn oog op een kleine buste van Marianne. Het stond op een tafeltje en was sfeervol aangelicht. Maar wie is in hemelsnaam Marianne, is het the girl next door? Marianne was geen meisje uit Parijs, zoals vaak wordt gezegd. In het revolutiejaar 1792 wordt ze beschreven in het gedicht La Garisou van Marianno (de genezing van Marianne) van Guillaume Lavabre, een protestantse schoenmaker uit het Zuidfranse Puylaurens.
Lavabre noemt de Franse Republiek ‘Marianne’, dat was destijds een veel voorkomende naam in zijn streek. Marianne lijdt aan een vreselijke ziekte. Het is een metafoor voor het wegkwijnende Frankrijk onder de alles verpletterende monarchie. Lavabres gedicht volgt de ontwikkelingen rond de ’tweede revolutie’ van augustus 1792 op de voet. Hij schrijft over een mogelijke genezing van Marianne via een ‘heilzame aderlating’, ofwel een bloedige revolutie.
Sindsdien is Marianne de nationale personificatie van Frankrijk, en hét symbool (met rode muts) van de Franse staat. Ze bekleedt een ereplaats in stadhuizen en rechtbanken. De van gezondheid blakende vrijheidsgodin symboliseert de ‘Triomf van de Republiek’. Brigitte Bardot, Mireille Mathieu, Catherine Deneuve en vele anderen hebben model gestaan voor de bustes die burgemeesters in alle soorten en maten kunnen bestellen. Lees vooral het verhaal op weblog Paris FvdV, een van de tips onderaan deze pagina.
En wie kent niet het schilderij La Liberté guidant le peuple (De Vrijheid leidt het volk) van de Franse schilder Eugène Delacroix geschilderd in 1830. De barricade waarop een vrouw met ontbloot bovenlijf tussen opstandige burgers met de Franse vlag staat te zwaaien, is een iconisch beeld van de Franse revolutie.
Marianne is een collectorsitem en staat afgebeeld op postzegels, munten, gevels, soepborden, mutsen en bankbiljetten. Verzamelaars koesteren een lichte obsessie voor Marianne’s, en bij Oude Liefde woont een zeer fraai exemplaar. Maar staat Marianne ook niet symbool voor de ‘grote’ vrouwen, de genieën die er in de geschiedenis altijd zijn geweest, maar vaak onder het tapijt zijn weggemoffeld?
In Woudrichem staat op steenworp afstand van Oude liefde nog zo’n opzienbarend meisje. Het is het bronzen beeld van Jacoba van Beieren gemaakt door kunstenaar Jaap Hartman. Jacoba van Beieren (1401- 1436), was gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen en een belangrijke vrouw in de Nederlandse geschiedenis tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten, een strijd tussen adel en kooplieden in de 14e en de 15e eeuw. Maar hoe komt Jacoba van Beieren in Woudrichem terecht?
Ontdek het zelf via de tips onderaan dit verhaal. Ga kijken in Woudrichem en stap binnen bij Oude Liefde. Ben je benieuwd naar andere vrouwelijke iconen? Bezoek dan de tentoonstellingen Artemisia Gentileschi in Rijksmuseum Twenthe in Enschede, Viva la Frida! Life and art of Frida Kahlo in het Drents Museum in Assen, en Maria Magdalena in Museum Catharijneconvent in Utrecht.
En misschien ben je nieuwsgierig geworden naar hoe mensen leefden in de tijd van Jacoba van Beieren, met Bourgondische feesten en banketten vol spektakel en vertier, met veldslagen, met pracht en praal van hertogen en de invloed daarvan op de adel en de rijke stedelingen, reserveer dan alvast een plekje in de agenda voor een bezoek aan de de tentoonstelling Op zoek naar de ware Bourgondiërs in het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch, te zien in 2022. Wil je eten proeven uit de tijd van Marianne en Jacoba, maak dan kennis met Historisch Kookatelier eet!verleden. Maar lees vooral het fantastische verhaal Jacoba, Dochter van Holland van Simone van der Vlugt, en maak een tijdreis naar de Middeleeuwen met meesterverteller Bart Van Loo via een podcast van Klara.
Tips: Let op! De tips hebben geen link, kopieer de regel en plaats die in de browser
Weblog | Marianne, symbool van de republiek | Paris FvdV, weblog voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs

Expositie | Artemisia. Vrouw & macht | Rijksmuseum Twenthe t/m 23 januari 2022
Expositie | Viva la Frida! Life and art of Frida Kahlo | Drents Museum t/m 27 maart 2022
Expositie | Maria Magdalena | Museum Catharijneconvent t/m 9 januari 2022
Podcast en Boek | De Bourgondiërs | Bart Van Loo, een podcast van Klara
Boek | Jacoba, Dochter van Holland | Simone van der Vlugt

Workshops en boeken | Historisch Kookatelier eet!verleden
Documentaire | Jeroen Krabbé gaat op zoek naar Frida Kahlo | zomer 2022
Expositie | Op zoek naar de ware Bourgondiërs | Noordbrabants Museum, najaar 2022
Marianne Oude Liefde Woudrichem foto LC
N.a.v. een bezoek aan Oude Liefde in Woudrichem en het verhaal over Marianne en andere vrouwelijke iconen uit de geschiedenis
afb: Beeldje Marianne, Oude Liefde Woudrichem | Foto LC
afb: Plattegrond Vesting Woudrichem
afb: Lord Crackfree voor het pand van Oude Liefde | Foto LC
Overzicht LC Lord Crackfree