Lord Crackfree 16

Zuinig bewaarde opsteker… | maart 2022
afbHumidor, schilderij Dansers BK particuliere collectie, schilderijtje Zuinig bewaarde opsteker... Bert Kinderdijk, part coll
N.a.v. de zoektocht naar humidors, bewaarkisten en rookgerei
afb: detail humidor | bewaarkist die wordt gebruikt om sigaren in een goede conditie te houden
afb: schilderij Dansers, 180 x 100 cm | Bert Kinderdijk (BK) | particuliere collectie | Foto LC
afb: Detail schilderijtje Zuinig bewaarde opsteker… 26 x 32 cm incl. lijst | Bert Kinderdijk | particuliere collectie | Foto LC
Wie sigaren zegt, zegt Cuba. Tabacos zoals sigaren in Cuba worden genoemd, is een zeer gewaardeerd exportproduct. Maar lijdt het land niet nog steeds onder de economische sancties die in het verleden door de VS aan Cuba zijn opgelegd? En voerde president John F. Kennedy niet net voordat dit embargo definitief werd in 1962, nog twaalfhonderd Cubaanse sigaren voor zichzelf in? Of heeft de Sovjet-Unie, destijds een grote financier van het land, Cuba de economische genadeklap toegediend begin jaren negentig.
In een middeleeuwse kelder onder de Hoogstraat in het historische centrum van Antwerpen raakte ik in 2001 in gesprek met een afgevaardigde van Hajenius. Hij vertelde, gehuld in enorme rookwolk, over de sigarenproeverijen in de unieke lounge van het meest befaamde sigarenhuis ter wereld, P.G.C. Hajenius op het Rokin in Amsterdam. Wordt dit prachtige Art Déco-pand niet aangeduid als een van de Amsterdamse spionagepanden, waarin in 1939 het Britse consulaat was ondergebracht? Inmiddels zijn de proeverijen verleden tijd want het Kabinet heeft per 1 januari 2022 het gebruik van rookruimtes in semi- en publieke gebouwen verboden. Maar het pand bezoeken kan altijd toch? Proef de sfeer van weleer.
Maar hoe kom ik eigenlijk in die Antwerpse kelder terecht? Toen wij (BK, echtgenoot en beeldend kunstenaar en ondergetekende) in Antwerpen woonden raakten we bevriend met de eigenaar van de kelder. De uitgever en hoofdredacteur van het blad Goede Smaak en telg uit een bekende Haarlemse kunstenaarsfamilie verhuisde rond 2000 van de Herengracht in Amsterdam naar de Grote Markt in Antwerpen en trok in ‘De Cleyne Wolvinne’, ooit het geboortehuis van Anna Bijns (1493 – 1575). Ook betrok hij de kelder in de Hoogstraat.
Goede Smaak is een onafhankelijk periodiek voor iedereen die geïnteresseerd is in ontwikkelingen en informatie op het gebied van bier, wijn, gedestilleerd en culinaire zaken…’ BK verzorgde destijds enkele ondersteunde illustraties bij de artikelen. De vriend gaf een afscheidsfeest in de kelder omdat werd verwacht dat hij niet lang meer zou leven. Wij waren erbij. Het rijke assortiment bier, wijn, gedestilleerd en ook sigaren zoals beschreven in het blad Goede Smaak stond uitgestald op diverse tafels, en we hebben naar waarde genoten.
Een sigaar roken is puur genieten, en voor vragen als; wanneer rook je welke sigaar, wat is het verschil tussen short- en longfillersigaren, zijn handgemaakte sigaren lekkerder, wat zijn after-dinnersigaren, heeft de dikte van een sigaar met de smaak te maken, wat is een tuitknak en kan ik een uitgedroogde sigaar weer in de oorspronkelijke smaak krijgen kun je bij Hajenius terecht, en natuurlijk ook bij de vele andere sigarenspeciaalzaken.
Lord Crackfree komt regelmatig rookgerei tegen bij brocantes. Sigarenasbakken, gemaakt van bakeliet, kristal, glas, marmer, porselein, keramiek, metaal waaronder zelfs brons, en ook sigarenkokers en sigarenhoezen worden te kust en te keur aangeboden. En wist je dat humidors, bewaarkisten die worden gebruikt om sigaren in een goede conditie te houden en te beschermen tegen andere aroma’s, te koop zijn in zeer bijzondere uitvoeringen?
Maar hoe vervoer je een sigaar eigenlijk? Mijn Nijkerkse opa trok hem altijd zo uit zijn binnenzak. De sigaren die hij bij iedere gelegenheid van ons kreeg, ontving hij met grote blijdschap. Maar uiteindelijk bleek hij toch ook een zilveren sigarenkoker met knipsluiting te bezitten. Na zijn overlijden bewaarde mijn moeder het kleinood met de zuinig bewaarde sigaar van haar vader lange tijd, totdat ze het aan BK toevertrouwde. Hij maakte er een mooi schilderijtje van met de passende titel ‘Zuinig bewaarde opsteker…’.
Het schilderijtje maakte BK speciaal voor een vriend uit de omgeving van Nijkerk met buitenlandse betrekkingen, ofwel een vertegenwoordiger van onze regering in het buitenland. Het geschenkje werd in grote dank aanvaard, en terwijl de vriend op het vliegveld zat te wachten op een minister, stuurde hij BK een berichtje ‘ …het is er nog niet van gekomen je met grote achting voor je kunde en creativiteit te feliciteren en je grote dank te zeggen voor je sigaar uit eigen doos!! Echt zo mooi en ook nog prachtig ingelijst!’
De lijst kwam uit Nijkerk, en de lijstenmaker, een oud-collega van BK, verzorgde het bijpassende kader. Zij had de winkel in het oude centrum van Nijkerk overgenomen van een familielid, en uitgebouwd met decoratieve kunst. Samen met mijn moeder haalde ik het ingelijste werkje op, en zo was de cirkel weer rond. De vriend overleed onverwacht, in het harnas… En ook mijn moeder is definitief vertrokken. En de lijstenmaker? Die heeft inmiddels haar winkel gesloten. Aan de zilveren sigarenkoker met knipsluiting kleven blijvende herinneringen.
Op 12 maart 2022 las ik het bericht dat Derk Sauer en zijn vrouw Ellen Verbeek Moskou hadden verlaten. Hij somde op wat ze hadden meegenomen en wat achterbleef; ‘Ik neem mee: de tekening van de datsja die de jongens maakten voor ons 12,5-jarige huwelijk, de drie favoriete porseleinen beeldjes van mijn vrouw Ellen, wat familiesieraden, de melktandjes van de kinderen en ons trouwboekje. Achter blijft een huis vol met spullen die we de afgelopen 32 jaar verzamelden…. Zien we die nog terug?’ En dat was natuurlijk lang niet alles wat ze achterlieten.
De Russen bouwden in de zomer en de vroege herfst van 1962 op Cuba een bases voor middellangeafstandsraketten. Een gewapend treffen, in de vorm van een kernoorlog, tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie kwam een aantal keer heel dichtbij. Dat waren de momenten waarop de hele wereld de adem inhield. Maar zelfs op het dieptepunt van de Koude Oorlog werd de Russische cultuur niet geboycot.
Cultuur is het cement van de samenleving, en muziek overstijgt de taal. Was het Cubaanse muziekgezelschap Buena Vista Social Club die samen met Ry Cooder in 1997 de wereld veroverden met het overbekende nummer Chan Chan, niet destijds al een groep oude mannen? Chan Chan, een liefdeslied afgeleid van een Cubaans boerenliedje, vertelt het verhaal van een man (Chan Chan) en een vrouw (Juanita) die samen een huis bouwen.
De toen 77-jarige Compay Segundo (1907-2003) schreef het lied in 1984. Hij zei: Ik schreef Chan Chan niet, ik droomde het. Chan Chan werd een ongekende wereldhit. En deze hit staat nog altijd als een huis. Humidors leveren een geschikt microklimaat voor sigaren. Een soort beschut verblijf tegen het steeds wisselende macroklimaat. Zoals een huis voldoende bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf, en ervoor zorgt dat we ons in ons eigen microklimaat veilig kunnen voelen. Maar wat als zelfs die waarden niet meer gelden? Van welke vorm van humaniteit dromen wereldleiders anno 2022?
Tips: Let op! De tips hebben geen link, kopieer de regel en plaats die in de browser
De Koude Oorlog | Maarten van Rossem
P.G.C. Hajenius Exclusieve Sigarenwinkel | Amsterdam
Historisch Centrum Antwerpen
Huis Verloo Antwerpen | Wie ons assortiment niet gezien heeft is de sigaar ! | Whisky – Rum – Cognac – Sigaren

Anna Bijns | Literatuurmuseum Antwerpen
Kunstenaarsfamilie Haarlem – Laren (NH)
Lekker Nijkerk | Stad vol smaak
Tabakshuis Nijkerk

Zilveren sigarenkoker met knipsluiting
Bert Kinderdijk (BK) | Website
Humidors
Rokersbenodigdheden
Tabaco Cuba
Buena Vista Social Club | Documentaire Wim Wenders
Ry Cooder
Blader door de 648 Ry Cooder beschikbare stockfoto’s en beelden
Cuban Art Now | Singer Laren
Cuba Travel
Boek ‘Moscow times’ | Het Russische avontuur van Derk Sauer en Ellen Verbeek | Dido Michielsen

Boek ‘Duister Amsterdam’ | Wandelen langs spionageadressen | Dick Engelen
afbHumidor, schilderij Dansers BK particuliere collectie, schilderijtje Zuinig bewaarde opsteker... Bert Kinderdijk, part coll
N.a.v. de zoektocht naar humidors, bewaarkisten en rookgerei
afb: detail humidor | bewaarkist die wordt gebruikt om sigaren in een goede conditie te houden
afb: schilderij Dansers, 180 x 100 cm | Bert Kinderdijk (BK) | Foto LC
afb: Detail schilderijtje Zuinig bewaarde opsteker… 26 x 32 cm incl. lijst | Bert Kinderdijk | particuliere collectie | Foto LC
Overzicht LC Lord Crackfree