Lord Crackfree 24

Oorlogskreet | juni 2022
afb. deurbel, etalagehand GA TERUG! en deurklopper, collectie Lord Crackfree, foto's LC
N.a.v. de zoektocht naar deurbellen en deurkloppers
afb: Oude bronzen deurbel | Lord Crackfree | Foto LC
afb: Etalagehand met tekst GA TERUG! | Bert Kinderdijk BK | Collectie kunstenaar | Foto LC
afb: Deurklopper | Lord Crackfree | Particulier bezit
Toen wij in ons raadhuisje gingen wonen kregen wij van KPN een vast telefoonnummer. Het nummer bleek van een beveiligingsbedrijf uit Gorinchem te zijn geweest. Meerdere keren per dag ging de telefoon, en we stonden iedereen vriendelijk te woord. Het beveiligingsbedrijf bestaat nog steeds en verkoopt alarminstallaties. Waarom koos het bedrijf voor een nieuw telefoonnummer? Op dat raadsel bedachten wij verschillende scenario’s. Maar de leukste vraag was toch wel hoe we gebruik konden maken van de stroom onverwachte bellers die spontaan ons leven binnenwandelen.
Immers bezocht ik tijdens mijn DTG-periode honderden beveiligingsbedrijven, en die hadden allemaal dezelfde wens, zoveel mogelijk bellers. Maar tijden veranderen en inmiddels kun je met een oude smartphone of een tablet op afstand in je huis kijken, met je eigen telefoon als meldkamer. En registreren slimme deurbellen al niet voordat er wordt aangebeld wie of wat er op de stoep staat? Het is nog altijd wennen wanneer je wordt gevraagd de kat te verzorgen van deze of gene. Waan ik mij bespied?
‘Big Brother’ is een figuur uit de roman ‘1984’ van de Britse schrijver George Orwell. Het boek uit 1948 beschrijft een overheid die beheerst wordt door één Partij. De leider van deze partij wordt ‘Big Brother’ genoemd. Iedere bewoner van het land wordt voortdurend in de gaten gehouden met camera’s die zelfs in de huizen zijn geïnstalleerd. Dit gebeurde onder de uitdrukking ‘Big Brother is watching you‘. Was het boek een waarschuwing voor wat er kan gebeuren wanneer mensen hun privacy kwijtraken?
Gelukkig staan wetten in de weg, en praktische bezwaren. Voor ons geldt dat laatste. Kijkend naar ons raadhuisje, gebouwd in 1935 met kenmerken uit de Amsterdamse School, besloten we een deurklopper te monteren in plaats van een bel. De zoektocht naar een passend exemplaar duurde nogal lang, maar uiteindelijk vond BK (echtgenoot en beeldend kunstenaar) er een op een brocantemarktje. En natuurlijk zijn de mooiste deurkloppers op internet te vinden, maar je wil het ding graag live bekijken voordat…. ‘Ik heb geleerd’, zeggen ze dan in België
In elk huis laten we wel iets achter. De kloppers aan de voordeur en de achterdeur van ons molenhuis in Overijssel zijn blijven zitten, die hoorden bij het huis vonden wij. De vier meter hoge stalen dubbele voordeur met smeedijzeren ajour hekwerk en glazen ramen in ons Antwerpse trompe l’oeil-huis was voorzien van een intercom, en werd aan de binnenkant beveiligd door een ingenieus beveiligingssysteem. Ofwel een houten plank. Die was op een speciale manier door BK gemaakt.
BK was in die tijd vaak in zijn atelier in Nederland en hij vond dat ik in Antwerpen beschermd moest worden tegen indringers. De stevige plank met handvat werd tussen de stalen deur en de marmeren trap geklemd, en zo kon niemand de deur open duwen. Toen wij het huis verkochten is de plank in het souterrain blijven hangen, en wij vragen ons nog weleens af hoe de Vlaamse acteur, die ons huis kocht om er samen met anderen een stemmenbureau en een opnamestudio in te beginnen, naar die plank heeft gekeken.
‘Je laat mij hier toch niet alleen?’, was mijn dringende verzoek toen BK een atelier op een landgoed betrok onder de rook van Utrecht. Dat was pas echt eng. Het gesloten gebouw lag in een beschutte omgeving op steenworp afstand van een donker kasteel. We hebben er ook gewoond. BK monteerde de trekbel uit het huis van mijn ouders, die al een eeuwigheid had dienst gedaan, achter de ingang, en hij maakte buiten op de deur een tekeningetje zodat het voor iedereen duidelijk was waar te bellen.
Maar dat was niet voldoende. Het pand moest ook beveiligd worden. Nadat wij hadden geconstateerd dat er toch wel wat gespuis rondliep, omdat wij ontdekten dat een verkeersbord net buiten het landgoed doorzeefd was met kogelgaten, bedacht BK ‘GA TERUG’. Dat de tekst ‘Ga terug’ zeer effectief is ervaar ik nog altijd wanneer ik de oprit van een snelweg oprijd. Het verkeersbord ‘Ga terug’, is bedoeld om te voorkomen dat bestuurders gaan spookrijden. Het komt bijzonder dreigend over, en je bent direct alert.
Zo gezegd zo gedaan, BK schreef met stift in de handpalm van een etalagehand de tekst GA TERUG! In hoofdletters. Het geheel werd met een spanband tussen het hekwerk pal achter de ingang opgehangen. En verder maar hopen en bidden. Het is maar gekheid natuurlijk, en gelukkig is er nooit iemand ongevraagd binnengestapt. Maar was een hond of een ander dier niet veiliger geweest? Het zal best, maar het houden van een hier-waak-ik-exemplaar is eigenlijk nooit bij ons opgekomen. Een waakbord dan?
Een waakbord? Ja zo eentje waarop staat dat er een hond is, die er misschien helemaal niet is. Een bord waarmee je op het verkeerde been wordt gezet. Orwelliaans so to speak. Foute informatie, die de waarheid ontkent en de boel anders voorstelt. Zoals een anamorfose. Een wat? Een vertekende afbeelding, die alleen met behulp van een spiegelende zuil realistisch te zien is. Hoe cryptisch wil je het hebben?
BK maakte een anamorfose voor KPN. Die werd getoond bij de introductie van GSM ofwel het wereldwijde systeem voor mobiele communicatie. Het razend knap gemaakte object kwam terecht in het KPN-museum, later Museum voor Communicatie COMM, en nu Beeld en Geluid Den Haag. In dit museum kom je alles te weten over ‘Big Brother’. Maar hebben KPN en collega’s ons inmiddels niet vreselijk in de tang door overal afluisterapparatuur in de vorm van WIFI te plaatsen?
Bij ons dus geen deurbel via WIFI. De catchphrase ‘Ik moest kloppen, want de bel doet het niet’, zit er na bijna 800 afleveringen Samson & Gert inmiddels goed ingebakken, en BK durfde het aan een sierlijke klopper op het smeedijzeren hekwerk van onze voordeur te monteren. Dat heeft hij perfect gedaan. Je ziet er niets van! Of moet hij er soms nog een tekeningetje bij maken?
Maar wat ís een catchphrase eigenlijk? Catchphrase betekent slagzin of slogan. De term komt oorspronkelijk uit de Schotse Hooglanden en wordt vertaald als ‘oorlogskreet’. ‘Make love not war‘ en ‘Even Apeldoorn bellen‘ zijn bekende catchphrases. Maar kunnen slogans onze blik op de wereld niet vreselijk vervormen? En willen regeringen die ons controleren via internet niet hún versie van de waarheid aan ons opdringen? Immers zijn ze al binnen. Zonder te kloppen!
Tips: Let op! De tips hebben geen link, kopieer de regel en plaats die in de browser
1984 | George Orwell Full Movie ORIGINAL
1984 | Dystopische toekomstroman | Britse schrijver George Orwell
Museum Het Schip: Amsterdamse School | Amsterdam
Beeld en Geluid Den Haag | Nederlands interactief museum over media
Dialoog in tijden van desinformatie van | Beeld en Geluid Den Haag
World Press Photo Exhibition 2022 | De Nieuwe Kerk Amsterdam | Fake News
NXT Museum Amsterdam | Museum voor mediakunst
Deurkloppers in alle soorten en maten
Antieke en oude deurbellen
Ik moest kloppen want de bel doet het niet | Samson & Gert YouTube
afb. deurbel, etalagehand GA TERUG! en deurklopper, collectie Lord Crackfree, foto's LC
N.a.v. de zoektocht naar deurbellen en deurkloppers
afb: Oude bronzen deurbel | Lord Crackfree | Foto LC
afb: Etalagehand met tekst GA TERUG! | Bert Kinderdijk BK | Collectie kunstenaar | Foto LC
afb: Deurklopper | Lord Crackfree | Particulier bezit
Overzicht LC Lord Crackfree