Puttertje 16

de Luiaard en de Kattekampen | mei 2017
Beekboek de Luiaard en de Kattekampen en Bronmonument Frank van Westendorp Amersfoort
Puttertje n.a.v. het Bronmonument van Frank van Westendorp in de Heiligenbergerbeek, en het Beekboek met kunst in de Luiaard en de Kattekampen in Amersfoort
afb: Boekomslag de Luiaard | Foto Puttertjes
afb: Bronmonument van Frank van Westendorp in de Heiligenbergerbeek Amersfoort | Foto Puttertjes
afb: Boekomslag de Kattekampen | Foto Puttertjes
Park Randenbroek is een groene oase midden in Amersfoort. In 1626 woonde hier de beroemde architect en schilder Jacob van Campen, Heer van Randenbroek en ontwerper van o.a. het Paleis op de Dam en het Mauritshuis. Nu wordt het landgoed bewoond door een houtbewerker en een poppenspeler (koetshuis), een bronsgieter (duiventil) en een kunstenaar (oranjerie). Nadat Pieter Starreveld (1911-1989, beeldhouwer en bronsgieter) ‘een wondermens die zich heel het gamma van techniek had eigengemaakt’ was overleden, raakte de oranjerie in verval.
Gemeente Amersfoort liet het het gebouw restaureren en gaf het rond 1992 een nieuwe bestemming. Pieter Starreveld maakte van 1954 tot 1989 zijn eigen sprookjesachtige wereld in het Randenbroekerbos en wij speelden luidruchtig om hem heen. Nadat in 1988 een groot deel van zijn werk is gestolen, zijn er in Amersfoort sinds kort weer enkele beelden van hem in de openbare ruimte te bewonderen. De Baadster uit 1957 en Jeugd Vrede Bescherming en Levenskracht uit 1959 staan tegenover elkaar in de nieuw gecreëerde beeldentuin van Park Randenbroek. De veelogige duiventil houdt statig de wacht over de terug verworven pracht.
Tegenover park Randenbroek ligt een kleine woonwijk; De Kattekampen. Het verhaal gaat dat de naam is afgeleid van katte, heksen, die hier ooit dansten op een weitje. In onze jeugd woonden wij in De Kattekampen en was Park Randenbroek óns domein. Aan de overkant van de beek ligt nog zo’n leuk wijkje; De Luiaard. Het is genoemd naar de blekerij die hier ooit was. Daar woonden ‘bondgenoten’ en wij peddelden met kano’s en vlotten heen en weer.
Deze twee pareltjes in het groen worden gescheiden door de Heiligenbergerbeek die langs Park Randenbroek loopt en via Monnikendam uitmondt in de Eem. De best bewaarde beek van Amersfoort wordt sinds 2015 geëerd met een eigen monument. ‘Centraal gelegen tussen de wijken vraagt dit kunstwerk aandacht voor de speling en de beweging van het water boven en onder de grond.’ De inwoners van de beide wijken maakten in 2014 een prachtig vormgegeven Beekboek met foto’s van de buurtbewoners in hun huizen. Een ode aan onze jeugd. ‘Ons huis’, de huidige bewoners, de buren én de buurt, ze staan er allemaal in. Kijk in dat boek!
Tips: Let op! De tips hebben geen links, kopieer de regel en plaats die in de browser
Pieter Starreveld | Beeldend kunstenaar
Park Randenbroek | Amersfoort
De luiaard en De Kattekampen | Amersfoort
Beekboek 2014, twee buurten verbonden | Amersfoort
Bronmonument | Heiligenbergerbeek Amersfoort
Rondvaart Heiligenbergerbeek | Amersfoort
Bronmonument Frank van Westendorp Snackbar het Hoekje Hendrik van Viandenstraat
Puttertje n.a.v. het Bronmonument van Frank van Westendorp in de Heiligenbergerbeek, en het Beekboek met kunst in de Luiaard en de Kattekampen in Amersfoort
afb: Boekomslag de Luiaard | Foto Puttertjes
afb: Bronmonument van Frank van Westendorp in de Heiligenbergerbeek Amersfoort | Foto Puttertjes
afb: Boekomslag de Kattekampen | Foto Puttertjes
Puttertje