Puttertje 20

Flying tot the moon | augustus 2017
afb Coda Dennis Adams Meetingpoint Schiphol
Puttertje n.a.v. het bekijken van de Kunstwerken op Schiphol
afb: Detail Meetingpoint Schiphol Coda, Dennis Adams | Foto Puttertje
afb: Detail Flyer Schiphol, een dagje uit voor het hele gezin | Foto Puttertje
Een raket-naar-de-maanachtig hokje uit de gelijknamige Kuifje-strip, is vrijwel het eerste object waar je tegenaan loopt als je de centrale hal van Schiphol betreedt. Kunstwerk Coda wordt door veel mensen gebruikt als Meetingpoint. Je krijgt er direct zin in. Zo fris, die rood-witte blokken, helderder kan bijna niet. Schiphol zit vol met kunst maar je moet er wel oog voor hebben, en dat lukt echt niet altijd in de hectiek van aankomst en vertrek. Maar bij het wegbrengen en ophalen van familie en vrienden kuier je het beste even langs al dat moois. De knoop van Tajiri bijvoorbeeld, ook al zo’n helder beeld. Hoe verknoopt wil je het hebben op deze plek, waar alles en iedereen elkaar kruist, en waar het bijna altijd goed gaat, duizelig word je ervan. De knoop hangt fier om zijn sokkel en zakt niet af, het kan eigenlijk niet, net als een vliegtuig in de lucht, dat kan toch eigenlijk ook niet? De knoop geeft rust, het is bijna meditatief.
Wie vanuit de parkeergarage via de rolband naar de centrale hal zweeft, passeert ter hoogte van de ingang van het WTC een glazen wand met daarachter een legertje gekleurde glazen bollen drijvend op water. The Niijima Floats van Dale Chihuly zijn net grote knikkers. Op de achtergrond hoor je een vrouwenstem die waarschuwt; mind your step…, mind your step…, mind your step…. Het een heeft niets met het ander te maken maar de combinatie is vervreemdend. En het lijkt beslist of de bollen een eindje met je oplopen naar de hal, goed gezelschap dus. Maar door die glazen wand besef je ineens dat hun wereld een andere is. Mind your step lispelt nog na in mijn hoofd. Moet ik opletten bij het rondstappen in de wereld?
Als je dan uiteindelijk bij aankomst 4 de langverwachte gast in je armen sluit, sta je oog in oog met een houten appel waar de hele wereld zijn naam in heeft gekrast. De appel is herkenbaar en veel mensen willen met de appel op de foto. Niet met De knoop, die is onopvallend aanwezig en probeert zichzelf onder controle te houden. En dat is natuurlijk pas écht een kunst!
Tips: Let op! De tips hebben geen links, kopieer de regel en plaats die in de browser
Beelden op Schiphol
Rijksmuseum Schiphol
afb Coda Dennis Adams Meetingpoint Schiphol
Puttertje n.a.v. het bekijken van de Kunstwerken op Schiphol
afb: Detail Meetingpoint SchipholCoda, Dennis Adams | Foto Puttertje
afb: Detail Flyer Schiphol, een dagje uit voor het hele gezin | Foto Puttertje
Puttertje