Puttertje 29

Buitengewoon Bijzonder Groeneveld | april 2018
Expositie Groeneveld 2018 afb Paul Ovink Witte Gevel pointillistisch geschilderde huizen
Puttertje n.a.v. een bezoek aan tentoonstellingen in Kasteel Groeneveld in Baarn
afb: Detail Witte Gevel, Pointillistisch geschilderde huizen, Paul Ovink | Particuliere collectie | Foto Puttertje
afb: Grand Café Groeneveld | Foto Puttertje
Paul Ovink brengt in beeld waar een mens naar op zoek kan zijn; huizen als forten, met torentjes en hier en daar een piepklein venster. Blije huizen, verontrustende huizen en buitelende huizen zoals in het krantenartikel wordt beschreven door Wim Hazeu, en zoals is gezegd door collega-kunstenaar Michiel Schrijver tijdens de opening. Ik ben in Kasteel Groeneveld en laat mij onderdompelen in de nieuwe werkelijkheid van Paul Ovink. Wie op zoek is naar een andere woning, kan er ook op deze manier naar kijken! Dwalen door Groeneveld is sowieso een feest. De 18e-eeuwse buitenplaats is een lust voor het oog met mooie stijlkamers, en als die dan vol hangen met kunst van toen en met hedendaagse kunst ben je voorlopig nog niet thuis.
Zwervend door de zalen wandel ik de tentoonstelling Fiep, Fiep Hoera! binnen. Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Fiep Westendorp in 2017, viert Kasteel Groeneveld het hele jaar feest. Nu te zien; De natuur van Fiep; thema water, met de bekende dieren uit de boekjes van o.a. Annie. M. G. Schmidt. Er valt enorm veel te zien in de Fiep-wereld en zelfs binnen buitenspelen kan, op de kasteelzolder. Daar blijft het tenslotte droog, en dan durven Pim en Pom best wel in een in een tent!
Via de trap van de kasteelzolder zak ik af naar beneden en sta ik midden tussen de schilderijen en sculpturen van de leden van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders. Bij het zien van het schilderij Tour de cormorants, Vendée, France van Robin d’Arcy Shillcock val ik direct weer in de huizenmodus, zo kan het ook! De prachtige locatie op het water is toch niet alleen voor aalscholvers (cormorants) bereikbaar? Nog fantaserend over de toren trekt een vitrine met keramische sculpturen mijn aandacht. Het is het werk van Edith Madou. Een oude bekende! Zo leuk die visjes, en zo betaalbaar! Kocht ik die jaren geleden al niet in Antwerpen? Ik kom weer in de verleiding.
Nog even een kijkje in de Taets van Amerongenzaal. Daar hangen o.a. portretten van kunstenaars die in de tweede helft van de vorige eeuw op Groeneveld woonden en werkten, en portretten van anderen. Die zijn op een bijzondere manier verbeeld door kunstenaars van nu; Elganan Jelsma en Rob Schultheiss. Belangstellend bekijk ik ‘Heb het leven lief’ van Elganan Jelsma, gemengde techniek op textiel. Een mooie symbiose tussen tekst en beeld, en het geheel geeft stof tot nadenken. Wim Crouwel zei destijds over Groeneveld: ‘Het was heerlijk om er naartoe te gaan, een oase van vrijheid’. En het is nog steeds heerlijk om er naartoe te gaan! Ontdek het zelf, en neem vooral de tijd.
Tips: Let op! De tips hebben geen links, kopieer de regel en plaats die in de browser
Pointillistisch geschilderde huizen | Kasteel Groeneveld
Zeeschilders | Kasteel Groeneveld
Hoeve Ravestein | Landgoed Groeneveld
Expositie Groeneveld 2018 afb Paul Ovink Witte Gevel pointillistisch geschilderde huizen
Puttertje n.a.v. een bezoek aan tentoonstellingen in Kasteel Groeneveld in Baarn
afb: Detail Witte Gevel, Pointillistisch geschilderde huizen, Paul Ovink | Particuliere collectie | Foto Puttertje
afb: Grand Café Groeneveld | Foto Puttertje
Puttertje