Puttertje 32

Henri en Porcella een huwelijk in Sypesteyn | juli 2018
afb cat De Porseleinfabriek boven water tentoonstelling Kasteel Sypesteyn Loosdrecht
Puttertje n.a.v. de tentoonstelling De porseleinfabriek boven water in Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht
afb: Detail uit Catalogus De porseleinfabriek boven water | Foto Puttertje
De titel klinkt als een opera en prikkelt direct je fantasie. Op Sypesteyn volgen we de verplichte rondleiding, want zonder gids mag je de ruimtes niet betreden. Kasteel-Museum Sypesteyn is het levenswerk van Jonkheer Henri van Sypesteyn (1857 – 1937) verzamelaar van kunst, antiek en historische bouwmaterialen. Hij koesterde de wens de naam Van Sypesteyn voort te laten bestaan. Maar hoe pak je dat aan als je geen vrouw en kinderen hebt? Henri ging op zoek naar de plek waar eeuwen geleden het stamslot van zijn voorouders had gestaan en bracht de omgeving in kaart. Daar waar hij het spoor niet goed kon volgen gebruikte hij zijn fantasie en reconstrueerde ter plaatse een middeleeuws ogend kasteeltje. Maar het mooiste verhaal is dat hij de enorme berg verzamelde historische bouwmaterialen, antiek en kunst uit kloosters, kerken, abdijen, raadhuizen, kastelen en nalatenschappen gebruikte om dit romantische geheel te verwezenlijken. En dat, die berg materialen met al die verschillende stijlen, dat is Kasteel-Museum Sypesteyn. Ontdek de ‘berg’. En, vergeet niet rond te wandelen in de tuin met fraaie vormbomen, loofgangen, een doolhof, ledikanten (oude hekwerken) en tuinornamenten. En dat mag zonder gids.
Maar Henri had toch een ‘huwelijk’ met Porcella? Jazeker, dat zit zo. Een slakkenhuisje dat op roze porselein lijkt, wordt in het Italiaans Porcella (varkentje) genoemd. Ontdekkingsreiziger Marco Polo maakte in de 13e eeuw als een van eerste Europeanen kennis met porselein. Hij vergeleek het bijna doorschijnende product met het tere slakkenhuis, zo ontstond de naam porselein. En nu wil het geval dat Henri van Sypesteyn een porseleinverzamelaar was van het zuiverste water. Kasteel-Museum Sypesteyn toont onder andere een grote collectie Chinees porselein uit de 17e en 18e eeuw, Europees porselein uit de vroegste Duitse fabrieken en, een gevarieerde collectie Hollands porselein uit de 18e eeuw waaronder het Loosdrechts Porselein. Werd er in Loosdrecht dan porselein gemaakt? Nou en of! Op de plek waar ooit de porseleinfabriek stond wordt nu een spiksplinternieuwe woonwijk gebouwd; De Porseleinhaven, het nieuwe goud? Kasteel-Museum Sypesteyn vertelt met de tentoonstelling De Porseleinfabriek boven water, deel 2 het bijzondere verhaal van een dominee uit Friesland met een werkgelegenheidsproject in Loosdrecht, én de geheimen van het witte goud. Mis dit niet!
Tips: Let op! De tips hebben geen links, kopieer de regel en plaats die in de browser
De porseleinfabriek boven water, de tweede in een reeks van voorlopig drie tentoonstellingen | Kasteel-Museum Sypesteyn, Loosdrecht
Rondleiding door het Kasteel-Museum
Wandeling door historische tuin
Beelden op Sypensteyn
De porseleinhaven | Loosdrecht
Boek De Loosdrechtse Porseleinfabriek boven water | Koos Nieuwenhuizen, Jeannette van der Meulen, Ernst Haselhoff Lich Kasteleijn, Leo Manten en John Mol (redactie)
afb cat De Porseleinfabriek boven water tentoonstelling Kasteel Sypesteyn Loosdrecht
Puttertje n.a.v. de tentoonstelling De porseleinfabriek boven water in Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht
afb: Detail uit Catalogus De porseleinfabriek boven water | Foto Puttertje
Puttertje