Puttertje 46

Out of office (reply) | januari 2019
afb Woody van Amen Cybel 1982 Gasunie kunstcollectie Elspeth Diederix 2002 collectie ministerie buza
Puttertje n.a.v. de tentoonstelling Out of Office – 150 Kunstschatten uit bedrijven in Singer Laren
afb: Detail Werk Cybele 1982, Woody van Amen | Gasunie Kunstcollectie | Foto Puttertje
afb: Detail Werk Still Life Milk 2002, Elspeth Diederix | Collectie Ministerie BUZA | Foto Puttertje
‘Zo’n wilde zee willen wij in de praktijk niet hebben’, vertelt de CEO van een rederij met toonaangevende kunstcollectie mij door de telefoon. Hij verwierf zojuist het door mijn man BK en een collega-kunstenaar geschilderde schilderij Zee. Als wij in Singer Laren de tentoonstelling bezoeken Out of Office, met werken uit Nederlandse bedrijfscollecties, spoken de woorden van de CEO door mijn hoofd. Waarom dan? Ik kijk naar het werk van Gert Jan Kocken, getiteld ‘Zeebrugge (Belgium) March 6 1987: The Herald of Free Enterprise capsizes just outside the harbor of Zeebrugge killing 192 people, 1999’. ‘Hier heeft de zee zich gewroken en is weer tot rust gekomen nadat ze haar prooi heeft verslonden’, verklaart Lucas de Man via de bijgeleverde audiotour. Ik bezoek de tentoonstelling samen met een vroegere collega. Zij zeilt op gezette tijden met haar man over de Europese zeeën. Ter plaatse geeft zij mij extra uitleg over de ogenschijnlijk kalme zee van Gert Jan Kocken, en ze wijst mij op de rustig kabbelende golfjes… De in het bedrijfsleven veel gebruikte acroniem WYSIWYG krijgt hier een totaal andere lading.
Ooit werkten wij voor hetzelfde bedrijf en kwamen we op gezette tijden bij organisaties over de vloer met kunst in huis. Kunst diende voor mij als Conversation Optimization (CO), een zelfbedachte activiteit die waardevolle informatie verschaft om het échte gesprek te kunnen voeren. Zoals Philippien Noordam, senior adviseur Kunstzaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het in de tentoonstelling Out of Office verwoord: ‘De kunstcollectie bij Buitenlandse Zaken is er om de Nederlandse kunst in het buitenland te promoten en de representatie op de ambassades en in de ambtswoningen actief te ondersteunen. Het moet vragen oproepen en aanleiding geven tot een gesprek dat verder gaat dan de diplomatieke beleefdheidsfrases. Bij voorkeur zoeken wij naar kunstwerken met een klassieke ondertoon waar een hedendaagse invulling aan is gegeven. Deze foto van Gert Jan Kocken is daar een mooi voorbeeld van. Een zeelandschap met de horizon keurig op een derde van het vlak. Helemaal in de lijn met de traditionele schilderkunst.’
Ik denk aan het door BK gemaakte schilderij ‘Appeltjes van Oranje’ dat in de residentie van een Nederlandse ambassade in het buitenland hangt. Het verbeeldt een terugblik op de Nederlandse geschiedenis. Het diffuse licht in het schilderij doet denken aan een 17de-eeuws stilleven, de porseleinen schaal, de vruchten en het scheepszeildoek zijn vrijelijk gebruikt als symbool voor de internationale handel. Ook het schilderij ‘Op gespannen voet’ dat daar hangt, geeft voldoende gespreksstof. Kunst als praatstuk, en daartoe dienen de werken in de tentoonstelling Out of Office ook. Een aantal stukken plaats je direct in een specifieke bedrijfsverzameling, immers inspireren bedrijven kunstenaars ook tot het experimenteren met nieuwe materialen en technieken? In acht thema’s wordt 75 jaar Nederlandse kunst gepresenteerd. De onderwerpen geven frisse, nieuwe doorkijkjes, maar een mens is natuurlijk altijd vrij om zelf te associëren. Bij het zien van een door mijzelf samengesteld en op kleur gezet rijtje; Het atelier van Picasso van Tjebbe Beekman, Doornroosje van Gijs Frieling en The Girlfriend van Marlene Dumas ontstaat er een compleet nieuwe dynamiek in mijn hoofd. Probeer het zelf, bezoek de tentoonstelling, en dwaal door een eigenzinnige wereld. Met dank aan de VBCN-leden en hun kunst.
Tips: Let op! De tips hebben geen links, kopieer de regel en plaats die in de browser
Tentoonstelling | Out of office | Singer Laren
VBCN | Vereniging Bedrijfscollecties Nederland
Sacha Tanja Penning
afb Woody van Amen Cybel 1982 Gasunie kunstcollectie Elspeth Diederix 2002 collectie ministerie buza
Puttertje n.a.v. de tentoonstelling Out of Office – 150 Kunstschatten uit bedrijven in Singer Laren
afb: Detail Werk Cybele 1982, Woody van Amen | Gasunie Kunstcollectie | Foto Puttertje
afb: Detail Werk Still Life Milk 2002, Elspeth Diederix | Collectie Ministerie BUZA | Foto Puttertje
Puttertje