Puttertje 53

Fabeltjeskrant en de natuur | maart 2019
Tentoonstelling Fabeltjeskrant en de natuur Kasteel Groeneveld 2019
Puttertje n.a.v. de tentoonstelling Fabeltjes en de natuur in Kasteel Groeneveld in Baarn
afb: Detail Fabeltjes en de natuur | Foto Puttertje
afb: Detail Fabeltjes en de natuur, praatcafé | Foto Puttertje
Ken jij nog de verhalen uit het Grote Dierenbos, het bos waar Zoef de Haas, ‘zoef-zoef!’, die in alles de snelste en de beste wilde zijn, en handlanger was van Juffrouw Ooievaar, doorheen stoof? En het Enge Bos, het Verre Dierenbos, het Derde Dierenbos, het Buitenbos en het Buitenste Buitenbos? En weet je nog van de ‘Herberg van het Zuiverste Water’, voor dieren die zwaarmoedig zijn, zoals Stoffel de Schildpad die op advies van Meindert het paard en onder toeziend oog van de slissende, zorgende en vaak bemoeizuchtige gezusters hamsters Martha en Myra, weken op vakantie werd gestuurd om bij te komen? Ontdek jij de plekken op het landgoed en in Kasteel Groeneveld? ‘Tuut-tuut-tuut-tuut’, Truus de mier zou willen dat je netjes binnen de perken blijft, maar hier mag je buiten de paden zwerven.
Of speel je liever binnen op de speelzolder van het kasteel? Ga dan naar de werkplaats ‘Kunst- en Vliegwerk’ van Ed (zwarte schort) en Willem (witte schort) Bever. Weet je het nog? De twee handige broers bouwden het Praathuis, het postkantoor van Ome Gerrit en het woonhuis van de bitse praatjesmaker Juffrouw (Kato) Ooievaar, die in crisissituaties vaak het voortouw nam en die later verkering kreeg met de ‘kale kunstooievaar’ Mister Maraboe. En weet je nog dat Ed en Willem Bever, zangers van o.a. ‘Hup, daar is Willem met de waterpomptang, de nijptang of de combinatietang’, ook voertuigen maakten? Herken jij hun eigen stoomwagen, en de Schildwagen van Stoffel de Schildpad en de speciale bus waarmee dokter Meindert het Paard en Zaza Zebra naar het Derde Dierenbos reden om hulp te verlenen? Wat ga jij maken?
De laatste nieuwtjes wissel je natuurlijk uit in het Praathuis van ‘Huuuh, Bor de Wolf, wil-d’r-nog-iemand-prik?’ Onder het genot van een portie beukennoten en een glaasje grenadine ontmoet je daar je vrienden en wellicht tref je er levensgenieter ‘Hatsekidee!-Lekkere-hapjes’ Lowieke de Vos en zijn maat medecafémeubelstuk Meneer de Raaf, de schrik van Juffrouw Ooievaar omdat hij altijd van die droge, sarcastische opmerkingen maakt. En vertel jij kleurrijke verhalen zoals ‘wees-maar-blij,-blij,-blij-met-het-leven’ Isadora Paradijsvogel? Die heeft écht overal gezworven, van het Buitenbos, het Verre Bos, tot zelfs in het Buitenste Buitenbos, en die komt nu weer wonen in het Grote Dierenbos. Waarom? Omdat, zegt zij, ‘het de beste plek op aarde is, troelen!’ Wat vind jij? Kom spelen, kom kijken, kom praten.
Tips: Let op! De tips hebben geen links, kopieer de regel en plaats die in de browser
Fabeltjeskrant & de natuur | Kasteel Groeneveld, Baarn
Boek Patrick Bremmers | Hallo Meneer de Uil – Fabeltjeskrant 50 Jaar!
Fabeltjeskrantfilm
Fabeltjesland | Website
Beeld en geluid, Hilversum | In het paviljoen Kijkbuiskinderen kom je jeugdtelevisie voor alle generaties tegen en sta je zelfs oog in oog met de échte Meneer de Uil
Tentoonstelling Fabeltjeskrant en de natuur Kasteel Groeneveld 2019
Puttertje n.a.v. de tentoonstelling Fabeltjes en de natuur in Kasteel Groeneveld in Baarn
afb: Detail Fabeltjes en de natuur | Foto Puttertje
afb: Detail Fabeltjes en de natuur, praatcafé | Foto Puttertje
Puttertje