Puttertje 54

50 jaar Evert Thielen | maart 2019
50 jaar Evert Thielen 2019 Limburgs Museum Venlo foto's van werk van Evert Thielen, puttertjes
Puttertje n.a.v. de tentoonstelling 50 jaar Thielen – De ogen van de meester in het Limburgs Museum in Venlo Museum
afb: Detail veelluik Het verlangen (geopend) 1999 – 2002 | Evert Thielen Katwijk | Foto Puttertje
afb: Detail Boek Evert Thielen door Dagmar Thielen | WBooks | Foto Puttertje
afb: Detail Wanddecor tentoonstelling Evert Thielen | Foto Puttertje
De mooiste portretten van Evert Thielen zijn niet te zien op de tentoonstelling in Venlo. Twee portretten van de beide kinderen van mijn vriendin en haar man, en een portret van mijn vriendin hangen schitterend in de het passende interieur van de particuliere omgeving, en het is een waar feest om deze op gezette tijden te mogen aanschouwen. Uiteraard kan in een overzichtstentoonstelling niet alles wat Evert Thielen de afgelopen vijftig jaar heeft geschilderd worden getoond. Alleen al die keuze maken lijkt mij een enorme uitdaging. Maar de schilder heeft perfect voor iedereen een plekje in zijn verhaal. De niet geëxposeerde pareltjes komen veelal terug in documentaires of in tv-uitzendingen. 115 werken en 6 veelluiken zijn geselecteerd om deel te nemen aan de tentoonstelling 50 jaar Thielen – De ogen van de meester.
Het is, na de uitzending van Ivo Niehe, over de koppen lopen en vanaf 8 april werkt het Limburgs Museum met time slots. Ik kon gelukkig nog de hele dag ronddwalen in het museum, en heen en weer lopen tussen het museum en het postkantoor aan de overkant (het toekomstige Museum van Bommel van Dam), waar tekeningen en schetsen hangen. Hier wordt het maakproces in beeld gebracht en het is er minder druk! Zwart-wit foto’s tonen de kunstenaar in actie, en foto’s van onbeschilderde panelen van de veelluiken geven het geheim nog niet prijs. Bij het zien van de ontwerptekeningen van de constructies, de scharnieren, de handgrepen en de lijsten voor de veelluiken gaat het dagen in mijn hoofd en dan loop je gemakkelijk even naar het museum om de zes (dit is uniek) ‘Gesamtkunstwerken’ van dichtbij te bekijken.
Minstens zo interessant is het om te zien hoe Evert Thielen de compositie die hij in zijn hoofd heeft op papier krijgt, en later op paneel, rekening houdend met het perspectief. De veelluiken bestaan uit kleine scènes, die verweven worden tot één groot kunstwerk, en het doet denken aan de vele, vaak enorm grote tekeningen die BK (echtgenoot, beeldend kunstenaar en ontwerper) in het verleden maakte voor een ontwerpbureau van winkelinterieurs, autoshowrooms en vakantieparken. De woorden van de eigenaars van het bureau; ‘sinds jij die tekeningen maakt, gaan alle opdrachten door’, glimlachen door mijn hoofd. De schetsen van Evert Thielen van façades, interieurs, trappartijen en ornamenten, brengen mij terug naar de lessen van planoloog en (historisch) stedenbouwkundige Rutger Tijs in Antwerpen, die mij op de kleinste details wees. Hoe boeiend is het om goed te kijken.
‘Het zou mogelijk kúnnen zijn’, zegt Evert Thielen in een interview, over de manier waarop situaties zijn afgebeeld in zijn werk. De schilder, ontwerper, echtgenoot, vader, familieman, ondernemer én marketingman heeft nog veel beelden in zijn hoofd die hij tot realiteit wil brengen, die hij wil bevrijden. Hij schildert door tot het niet meer kan en, hij regisseert met strakke hand de ‘verpakking’ van zijn eigen verhaal. Hij leert elke dag en zoekt naar oplossingen. Zo vond hij een manier om eigentijds presbrokaat te maken voor de weergave van de metalen verpakking in het veelluik Unified (Sara Lee, Douwe Egberts). Benieuwd hoe? Nieuwsgierig naar de veelluiken die op gezette tijden open en dicht gaan, de schilderijen, tekeningen en schetsen, de mythe? Ik-ben-een-verborgen-figuur-in-het-hele-verhaal Evert Thielen, is nog te zien tot en met 10 juni 2019. Vanaf nu met time slots!
Tips: Let op! De tips hebben geen links, kopieer de regel en plaats die in de browser
50 jaar Thielen – De ogen van de meester | Limburgs Museum Venlo
Boek | Evert Thielen, door Dagmar Thielen
50 jaar Evert Thielen 2019 Limburgs Museum Venlo foto's van werk van Evert Thielen, puttertjes
Puttertje n.a.v. de tentoonstelling 50 jaar Thielen – De ogen van de meester in het Limburgs Museum in Venlo
afb: Detail veelluik Het verlangen (geopend) 1999 – 2002 | Evert Thielen Katwijk | Foto Puttertje
afb: Detail Boek Evert Thielen door Dagmar Thielen | WBooks | Foto Puttertje
afb: Detail Wanddecor tentoonstelling Evert Thielen | Foto Puttertje
Puttertje