Puttertje 59

CONNECTED – Pulchri in Slot Zeist | juni 2019
Summerday horizons 2018 Kantcho Kanev tentoonstelling Connected kunstenaars Pulchri Slot Zeist
Puttertje n.a.v. de tentoonstelling CONNECTED – Kunstenaars Pulchri Studio in Slot Zeist
afb: Summerday Horizons 2018, Kantcho Kanevetail | Foto Puttertje
afb: Tentoonstellingsaffiche Slot Zeist | CONNECTED Kunstenaars Pulchri Studio | Foto Puttertje
Homo Bulla: de mens is een zeepbel. Hier wordt gewaarschuwd voor de vergankelijkheid van het leven! Ik staar naar het danseresje in de glazen sculptuur van Fredy Wubben. Het is een stralende zomerdag, de zon schijnt goud, de lucht reflecteert knalblauw en het groen kan niet groener. We zijn in de tentoonstellingsruimte van Slot Zeist en bezoeken de expositie CONNECTED met werk zes kunstenaars van Pulchri Studio. Waarom gaan we naar kunst kijken als het buiten zo adembenemend mooi is? Waarom blijft het danseresje in de glazen zeepbel mijn aandacht trekken? In de koele expositieruimte met zomerse schilderijen en sculpturen raken we ondergedompeld in de Pulchri-bubbel want alles speelt mee; gebouw, uitzicht, kunst en vooral de opstelling van de kunstwerken in de ruimte.
Op nummer 1: Pulchri. De tentoonstellingswebsite puttertjes.nl geeft een overzicht van ongeveer 2500 tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen, dagelijks bijgewerkt. Musea, kunsthallen en galeries wisselen regelmatig hun tentoonstellingsaanbod, sommigen vaak, anderen minder vaak. Maar de onbetwiste nummer 1 in het wisselen van tentoonstellingen is Pulchri Studio. De in Den Haag, op het Lange Voorhout gevestigde kunstenaarsvereniging en galerie Pulchri Studio bestaat al 172 jaar en heeft een programma als een drieslagstelsel, ofwel altijd vruchtbare grond! Pulchri Studio (Latijn voor ‘Uit liefde/ijver voor het schone’ werd opgericht in 1947, en zit sinds 1898 in een monumentaal pand. Naast een groot aantal kunstenaars kent Pulchri Studio ook veel kunstlievende leden die als mecenas van de kunsten lid zijn van het genootschap.
In Pulchri zijn elke drie weken nieuwe exposities te zien met werk van leden en niet-leden. De kunstwerken zijn in de meeste gevallen te koop. Naast tentoonstellingen vinden er ook andere activiteiten plaats. De binnentuin is ‘s zomers een voor iedereen toegankelijk horecaterras waar je heerlijk de drukte van de stad kunt vergeten, en de beroemde kunstgalerie waaronder de prachtige Louis XV-zaal, is te huur voor huwelijken, recepties, diners, seminars, vergaderingen en feesten. De connectie met Slot Zeist is dus niet vreemd. De expositie CONNECTED wil de Culturele Vleugel van Slot Zeist en Pulchri Studio met elkaar verbinden. Uit het grote aanbod van Pulchri-leden is een zestal succesvolle kunstenaars geselecteerd die deze zomer hun werk op Slot Zeist exposeren.
Als wij na het bezoeken van de tentoonstelling teruglopen naar landgoed De Wulperhorst, waar BK (beeldend kunstenaar, ontwerper en echtgenoot) een atelier heeft, op een boogscheut verwijderd van Slot Zeist, slaan mijn gedachten op hol. De naam Pulchri is een begrip in Nederland en daarbuiten. De presentatie in Slot Zeist is een kennismaking met zes kunstenaars, een keuze uit het enorme aantal Pulchri-leden. Lukt het Pulchri in en rondom Utrecht kunstliefhebbers te interesseren een bezoekje te brengen aan de tentoonstelling in Slot Zeist, of af te zakken naar Den Haag? Zijn er meer mogelijkheden om te connecten? Leent De Wulperhorst met zijn grote, hoge zalen en weidse landtuin zich niet voor een tijdelijke satelietlocatie? Of is dit te veel bubbel. Bezoek CONNECTED en ontdek Pulchri Studio én Zeist. En, ga naar Den Haag.
Tips: Let op! De tips hebben geen links, kopieer de regel en plaats die in de browser
CONNECTED | Tentoonstelling Slot Zeist
Beeldenroute | In de tuinen van Slot Zeist en van Slotlaan tot Centrum Zeist
Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio | Den Haag
Summerday horizons 2018 Kantcho Kanev tentoonstelling Connected kunstenaars Pulchri Slot Zeist
Puttertje n.a.v. de tentoonstelling CONNECTED – Kunstenaars Pulchri Studio in Slot Zeist
afb: Summerday Horizons 2018, Kantcho Kanevetail | Foto Puttertje
afb: Tentoonstellingsaffiche Slot Zeist | CONNECTED Kunstenaars Pulchri Studio | Foto Puttertje
Puttertje