Puttertje 73

Virtueel museum | april 2020
afb schilderij Bert Kinderdijk BK logo en foto puttertjes
Puttertje n.a.v. de opkomst van virtuele tentoonstellingen en online musea
afb: Detail uit Schilderij Stilleven met blikken vogel | Bert Kinderdijk (BK)
afb: Button Virtuele Expositie | Puttertje
afb: Detail uit Schilderij Kamer | Bert Kinderdijk (BK)
Al weken struin ik door digitale collecties en virtuele exposities. Het is ongelofelijk wennen, en het zal best iets toevoegen op den duur, maar geef mij maar het echte werk! Vaak, al tijdens het bezoek aan een expositie, weet ik waarover mijn korte verhaaltje (Puttertje) moet gaan. Het is verslavend om onbevangen een tentoonstelling binnen te stappen en je te laten verrassen door een bepaald werk of een sfeer. Voorbereiding is nu de dood in de pot. Dat was in het verleden juist omgekeerd, toen bezocht ik 10.000 bedrijven en organisaties in Nederland en Vlaanderen om de digitale wereld aan de man te brengen en was voorbereiding een vereiste. De klant had weinig tijd en de juiste vragen stellen naar aanleiding van die voorbereiding leidde snel tot het beste resultaat.
Nu word ik chagrijnig van alles wat er wordt aangeboden op internet en ik doe er zelf vrolijk aan mee, immers probeer ook ik mensen te bewegen om eens hier of daar te gaan kijken. Deze website biedt 2500 actuele tentoonstellingen dagelijks bijgewerkt, en 1000 musea en expositieruimtes in Nederland en Vlaanderen en binnenkort komen er nog meer galeries bij. Kortom; je kunt erin verdwalen en verzuipen. Met de cross-zoek-functie; zoeken op museum, galerie, provincie en plaats, die ook handig mobiel te raadplegen is zit je binnen drie kliks middenin het avontuur dichtbij huis. Als je eenmaal weet hoe het werkt heb je een geweldige tool in je tas om altijd even ergens naar binnen te stappen en te verdwijnen in een totaal andere sfeer.
De oorzaak van mijn chagrijn heet ongeduld. Het dieper in websites duiken om kennis te nemen van collecties en verhalen over kunst en erfgoed is vermoeiend en vereist concentratie. Dan is stilte een voorwaarde. Zoals in het atelier van BK (beeldend kunstenaar en echtgenoot), die zich concentreert op een stilleven met een blauwe blikken vogel en drie kleine figuurtjes (waarvan er al een is omgevallen) die wijzen naar een klok. Hij in zijn atelier, en ik een deur verder in de polyvalente ruimte van ons raadhuisje. Samen zijn we bezig en struinen rond in onze eigen wereld. We doen geen kwaad en we vallen niemand lastig zei ik tegen mijn vriendin, ze moest erom lachen. En ik, ik overwon mijn chagrijn en ontdekte schatten. Is deze crisis een geluk bij een ongeluk?
Nou nee hoor, beslist niet. Ik snak naar het moment dat er weer iets kan en dat kunst, erfgoed en tastbare verhalen mijn zintuigen weer beroeren, zodat dat ik kan ademhalen. Leid ik een luxe leven? In zekere zin wel. Maar toch ook weer niet. Reizen met de blauwe blikken vogel (KLM) doen wij nooit, en ook niet met andere blikken vogels. Mijn Puttertje reist door Nederland en Vlaanderen en geniet van het Bourgondische leven dichtbij huis, de bakermat van prachtige kunst en een boeiende cultuur die uitstappen kent over de hele wereld en die de wereld dichterbij brengt. Wat dat kost? Hier en daar een museumkaart of een entreebewijs, beetje brandstof, een treinkaart en een versnapering. Meer heeft een mens niet nodig toch? Het leven is al zo kort…
Dadelijk zullen musea en expositieruimten weer open gaan. Galeries die de RIVM-voorschriften naleven zijn alweer in bedrijf. Is er iets gewonnen? Kunnen we alleen nog exposities bezoeken op afspraak? Vooraf een kaartje boeken via de website zodat de voorschriften goed kunnen worden nageleefd? Wordt het leger vrijwilligers in musea anders geïnformeerd over hoe om te gaan met de bezoeker? Krijgt die meer kwaliteit? Ik denk het en ik hoop het. Nu we de laatste jaren via de media zijn overspoeld met het grote aanbod kunst en cultuur is het tijd voor een volgende fase. Wordt het aanschaffen van een kunstwerk het nieuwe reizen? Wij laten ons graag verrassen. Maar voordat het zover is nemen we nog even kennis van kunst en cultuur via de Nationale Museumweek in digitale vorm met het thema In Vrijheid! t/m 26 april, of we het leuk vinden of niet…
afb schilderij Bert Kinderdijk BK logo en foto puttertjes
Puttertje n.a.v. de opkomst van virtuele tentoonstellingen en online musea
afb: Detail uit Schilderij Stilleven met blikken vogel | Bert Kinderdijk (BK)
afb: Button Virtuele Expositie | Puttertje
afb: Detail uit Schilderij Kamer | Bert Kinderdijk (BK)
Puttertje