Lord Crackfree 35

PANdora | november 2022
Pandora schilderij Bert Kinderdijk 2021, logo PAN Amsterdam en schilderij Lotgevallen van Moeder Aarde Bert Kinderdijk 2022
N.a.v. de zoektocht naar de doos van Pandora
afb: Schilderij ‘De Doos van Pandora‘ | Bert Kinderdijk 2021 | Aanbieding op PAN Amsterdam 2022
afb: Logo PAN Amsterdam

afb: Schilderij ‘Lotgevallen van Moeder Aarde- op zoek naar verloren tijd‘ | Bert Kinderdijk 2022 | Aanbieding op PAN Amsterdam 2022
‘PAN, wat daar te zien zal zijn, zijn de mooiste en meest bijzondere stukken. Opgespaard, zorgvuldig gerestaureerd, ingekaderd. opgeblonken en gecureerd met de passie en kennis eigen aan het kruim van de kunst- en antiekhandelaren en galeries die hier exposeren…’ Dat schrijft de hoofdredacteur van COLLECT/Arts Antiques Auctions in het voorwoord van de speciale PAN-editie ter gelegenheid van het 35-jarig jubileum van de beurs. ’Op de beurs tonen ze het beste van zichzelf en van wat ze te bieden hebben…Een gedeelde passie die onbetaalbaar betaalbaar is’.
‘Bert ik vind je werk fenomenaal…’ ‘Thank you very much Bert, we love your/our painting very much. Hope to meet you soon here or in Holland. Kissis & Compliments. ‘Super dank voor mijn mooie schilderij……’ Het is een eer om je werk onder de mensen te brengen…’ ‘Een kostbaar schilderij heb ik verplaatst om jouw schilderij ervoor in de plaats te hangen…’ En zo kan ik nog wel even doorgaan met het opsommen van teksten die mensen de afgelopen jaren stuurden naar aanleiding van de ontvangst van een gekocht werk van BK (echtgenoot en beeldend kunstenaar Bert Kinderdijk).
PAN staat voor Pictura Antiquairs Nationaal en het is de tegenhanger van TEFAF Maastricht. De PAN startte in 1987, en is al 35 jaar dé beurs voor kunst, antiek en design. 125 kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders exposeren in de RAI in Amsterdam onder het door architect Winy Maas ontworpen campagnebeeld ‘ArtCity. Everything is art’, immers het gebouwde kan ook artistieke waarde hebben toch? En dat is helemaal waar. Loop als een ontdekkingsreiziger door Rotterdam en kijk met de ogen van Winy Maas. Bezoek daarna kunstbeurzen en start met de bouw van je eigen ArtCity.
BK wordt op de PAN vertegenwoordigd door Galerie Lieve Hemel. De galerie kent een langdurig samenwerkingsverband, en de galeriehouder staat dan ook voor de moeilijke keuze welke kunstenaars te presenteren op welke beurs. Na meer dan vijftig jaar eigenaar te zijn van dé galerie voor Hedendaags Realisme in Nederland en daarbuiten, vertelt de galeriehouder samen met zijn assistente onverminderd enthousiast over de kunstenaars en hun werk. En waarom kunstwerken van verschillende stijlen, formaten en materialen uitstekend met elkaar te combineren zijn.
En dat is wat Winy Maas ook wil bereiken met ‘ArtCity. Everything is art’. Voor het campagnebeeld heeft hij, samen met zijn bureau MVRDV, van kunstobjecten een fictieve stad gebouwd waar je als kijker doorheen kunt dwalen. Zoals Alice in Wonderland. Maar is dat ook niet wat BK met zijn werk doet? Heel toevallig schildert hij op dit moment een stilleven met een blikken motorrijder. In ‘Nachtkoerier’ maakt de motorrijder een rit door de donkere stad die is opgebouwd uit onder andere een kegel, een blokvorm, een cilinder en een bol. De nachtkoereier rijdt als het ware tussen de gebouwen door. Een gevallen herfstblad, bijna doorschijnend, verwijst subtiel naar vergankelijkheid.
Ook het trompe l’oeil-schilderij ‘Lotgevallen van Moeder Aarde – op zoek naar verloren tijd’, trekt de kijker het schilderij binnen. De schijnbare werkelijkheid vestigt in de eerste plaats de aandacht op de eigen kunstgreep; het realistisch en gedetailleerde schilderen. Je zou het kastje, waarin je heimelijk kunt rondneuzen tussen de spullen van de kunstenaar, op enig moment willen sluiten. Maar het beeld van de tinnen figuren, de aarde, het huis (dé koesterplek om te schuilen), en de natuur zijn sterk en krachtig. Het kastje laat zich niet sluiten. Laat het zien dat controle een illusie is? Is het zelfbedrog?
Via de verhalen die over BK zijn geschreven kom je erachter hoe voorwerpen in een bepaalde omgeving worden geplaatst. Het zijn niet zo maar objecten, ze komen ergens vandaan, ze hebben een betekenis en ze passen in een groter geheel. Het maakt nieuwsgierig om meer te weten te komen over de schilder en zijn denkwereld. Zou het verhaal ook niet zomaar van toepassing kunnen zijn op je eigen leven? Kunstverbondenheid maakt de weg naar het verzamelen begerig en laagdrempelig.
Kunstbeurzen bieden verrassende invalshoeken om een door de tijd gevormde gelaagde verzameling op te bouwen. Jouw verzameling wordt jouw verhaal, en het is verbonden met het verhaal van de maker én de verkoper, passend in het grote geheel en voortdurend in beweging. Zoeken, ontdekken, vinden, ordenen, herschikken en afstoten. Een levenslange speurtocht. Even weg van de dagelijkse beslommeringen en de niet aflatende stroom stressopwekkende gebeurtenissen en gedachten. Een wereld die de wereld doet vergeten.
Er wordt vaak gezegd dat kunst blijdschap geeft en dat het geluk en troost brengt. Dat is zeker waar, want ook de reacties op het werk van BK bezorgen mij keer op keer een warm gevoel. ‘Jouw prachtige schilderijen hangen hier aan de muur Bert, ik geniet er Iedere keer weer van als ik ze zie…’. ‘ Alleen de verpakking is al een kunstwerk!!… ‘Jij hebt veel mensen blij gemaakt!’ En zo verkeren wij op gezette tijden in een parallelle wereld.
Iets bereiken in de kunst is moeilijk. Naast talent heb je vooral een ijzeren discipline nodig, een horizon en doorzettingsvermogen bij tegenslag. Het échte kunstvak is maar voor een enkeling weggelegd. Genieten van kunst is voor iedereen die het maar wil, en dat kun je leren. Kunstbeurzen bieden programma’s aan om spelenderwijs meer te weten te komen over kunst. Een leukere leerschool bestaat er niet. Al doende. Neem deel aan de ‘Collectors Day’ voor beginnende verzamelaars, volg lezingen, maak een rondleiding en ontdek hoe kunst raakt aan het dagelijks leven via mode, auto’s en gedekte tafels.
Begin met het samenstellen van je eigen verzameling, want als je denkt dat je iets zelf kunt, wordt het echt. Maar wat is ook alweer de doos van Pandora? Volgens het verhaal uit de Griekse mythologie kreeg Pandora als geschenk van andere goden eigenschappen als schoonheid en nieuwsgierigheid mee. Zeus gaf haar een doos mét de sleutel én de boodschap dat als zij gelukkig wilde leven, nóóit mocht kijken wat erin zat.
Natuurlijk kon Pandora haar nieuwsgierigheid niet bedwingen, en opende de doos. En daar kwam een boel tegenslag, ziekte en ellende uit. Maar ontsnapte er als laatste niet ook een vogel uit de doos? In de vorm van hoop? Als troostend symbool voor de mensheid? Leef groots en meeslepend via kunst en verhalen. Vlieg eruit, open je blik, wees nieuwsgierig en alert, en geniet van schoonheid in veel vormen. Ga op avontuur, en begin bij de doos van PANdora op de PAN in Amsterdam. Laat je inspireren door de schitterende YouTube-presentatie van MVRDV. Zal ‘ArtCity. Everything is art‘ ons uiteindelijk de weg wijzen naar een hernieuwde planeet? Ontdek het nieuwe oude.
Tips: Let op! De tips hebben geen link, kopieer de regel en plaats die in de browser
PAN Amsterdam 2022
Galerie Lieve Hemel sinds 1968 | Amsterdam
artfairmag | De enige wereldwijde database voor kunstbeurzen

ArtCity. Everything is art | PAN Amsterdam 2022 | MVRDV
Bert Kinderdijk | Website
Bert Kinderdijk | Verhalen door Claudia Zielman
Pandora schilderij Bert Kinderdijk 2021, logo PAN Amsterdam en schilderij Lotgevallen van Moeder Aarde Bert Kinderdijk 2022
N.a.v. de zoektocht naar de doos van Pandora
afb: Schilderij ‘De Doos van Pandora‘ | Bert Kinderdijk 2021 | Aanbieding op PAN Amsterdam 2022
afb: Logo PAN Amsterdam

afb: Schilderij ‘Lotgevallen van Moeder Aarde- op zoek naar verloren tijd‘ | Bert Kinderdijk 2022 | Aanbieding op PAN Amsterdam 2022
Overzicht LC Lord Crackfree