Lord Crackfree 36

Morgan 50 jaar MSCCH | december 2022
N.a.v. het verhaal 50 jaar Morgan-club Nederland | ‘Morgan 50 jaar MSCCH 1972 – 2022’
afb: Detail schilderij ‘Morgan‘ | Bert Kinderdijk, BK | particuliere collectie
afb: Jubileumlogo ‘Morgan 50 jaar MSCCH 1972 – 2022’ |
Morgan-club Nederland
afb: Car badge Union Jack-vlag | collectie Lord Crackfree | Foto LC
Wat hebben Monty Python, The Muppet Show, Keeping up Appearances, Midsommer Murders en Fame met elkaar gemeen? ‘Morgans at the Movies’, ofwel Morgan cars maken deel uit van deze films. Interesse? Onlangs was er een veiling van entertainmentmemorabilia op veilingsite PropStoreAuction waar een kleinschalige pedaalversie (123 cm x 48 cm x 43 cm) van een rode Morgan Plus 8 werd geveild. Was deze Morgan niet te zien in verschillende afleveringen van de The Muppet Show?
Jazeker. Gonzo’s rode Morgan verscheen in seizoen 5 aflevering 7. Gonzo zingt tijdens het poetsen van de Morgan samen met een stel kippen, het nummer ‘Workin’ at the Car Wash Blues’. De tekst ‘Workin’ at the Car Wash Blues’ is geschreven en uitgevoerd door de Amerikaanse singer-songwriter Jim Croce (1943 – 1973). Hij overleed in 1973 op zeer jonge leeftijd bij een vliegtuigongeluk. Wordt niet beweerd dat het vliegtuig waarschijnlijk een paar boomtoppen had geraakt? Niemand overleefde de crash.
Het nieuws van zijn tragisch overlijden deed zijn ster postuum rijzen. In 1972 ondertekende Jim Croce een deal met ABC Records voor drie albums; ‘You Don’t Mess Around With Jim’ gevolgd door ‘Life & Times’ en ‘I Got A Name’. Het nummer ‘Workin at the Car Wash Blues’ staat op het album ‘I Got A Name’ en het album steeg snel naar #1 in de Billboard Album Chart. ‘Life & Times’ steeg naar #2, wat een ongekende prestatie was voor die tijd.
Werd in 1972 ook niet het oprichtingsdocument van de Morgan Sports Car Club Holland MSCCH getekend? Jawel. De eerste bijeenkomst van de MSCCH was op 9 april 1972. In navolging van clubs in onder andere Engeland, Duitsland en Amerika werd MSCCH in Nederland opgericht met als doel het beoefenen van de autosport voor eigenaars en berijders van Morgan, en het organiseren van evenementen al dan niet in samenwerking met andere autoclubs en met zusterclubs in het buitenland.
In 2022 bestond MSCCH 50 jaar! Wat begon met een groepje jonge enthousiastelingen groeide uit tot een club met meer dan 600 leden en sympathisanten. Onder deze leden bevinden zich sleutelaars, verzamelaars, puristen, restaurateurs, reislustigen, solisten en kunstenaars. Ze hebben allemaal één gezamenlijke passie; Morgan! Ook Morganeer BK (echtgenoot en beeldend kunstenaar) is lid van de club, en hij maakte in het verleden al eens een schilderij van de Morgan van een bevriende relatie (zie afbeelding).
Morgan is een stukje Groot-Brittannië op wielen. De Morgan-fabriek MMC in Malvern Engeland produceert al meer dan 110 jaar typisch Britse voertuigen. Na de fabricage van de Morgan 3-Wheeler, gevolgd door de Morgan 4-4 en andere modellen, is het geheel nu uitgebreid met een Experience Center waar fabrieksrondleiding worden gegeven, een museum, een restaurant en een shop. Ook kan je er een Morgan huren voor een mooie rit door Malvern Hills.
In Nederland wordt Morgan vertegenwoordigd door Louwman Exclusive in Utrecht. In de bekendste showroom van Nederland staat Morgan naast de merken Maserati, McLaren, Bentley, Lamborghini en Ferrari, en krijgt de auto uit de absolute buitencategorie alle aandacht. Het leverde Louwman Exclusive in 2017 de titel ‘Morgan European Dealer of the Year’ op, ofwel de beste Morgan-dealer van Europa. Het bedrijf wordt gewaardeerd door een uitstekende aftersales, en voor de aandacht rondom het merk.
Maar had Morgan al niet in de jaren 60 een dealercontract met de Haagse firma Louwman en Parqui? In de folders werd destijds duidelijk te kennen gegeven dat het merk niet voor watjes is. Enkele BN’ers meldden zich in 1965 bij Louwman voor de ontvangst van de sleutel van hun nieuwe Morgan. Zanger Rob de Nijs reed een plus 4 2-zitter, schrijver Willem Frederik Hermans een Morgan 4-zitter, en Wim Crouwel, grafisch ontwerper, beeldend kunstenaar +4 2-zitter.
BK maakte op achtjarige leeftijd voor het eerst kennis met de Morgan. Onderweg naar huis kruiste deze bijzondere auto zijn pad. Als tiener zag hij een +4 op de AutoRAI, en het merk liet hem nooit meer los. Na door de jaren heen enkele klassiekers te hebben gereden waaronder een zwarte MG TD uit 1950, waarmee we door het Sallandse landschap toerden in de omgeving van ons molenatelier, bleef het bezitten van een Morgan altijd zijn grootste wens. ‘If words could make wishes come true’ (Jim Croce).
En nu is het dan zover (lees column auto’s en autobedrijven), en vallen we met onze neus in de boter. Door lid te zijn geworden van de Morgan-club ontvingen wij in oktober het fraai vormgegeven en zeer uitgebreide boek ‘Morgan 50 jaar MSCCH 1972 – 2022’. Een boek vol prachtige herinneringen aan wat wij niet hebben meegemaakt. Maar al kijkend, lezend en speurend in het boek en op internet, zijn we in staat om 50 jaar MSCCH te kunnen herbeleven.
Maar wat staat er dan allemaal in dat boek? Nou, wat dacht je van verhalen over de geschiedenis van Morgan door Morgan-historicus Hermen Pol, alle Morgan-modellen door de jaren heen, advertenties posters en folders vanaf 1926, bezoekreizen aan de fabriek in Engeland, heel veel ritten, rally’s en races, meetings met andere clubs, competities, clubprijzen, wisselbekers, reeksen Morgan-verzamelobjecten waaronder boeken, schaalmodellen, badges, sleutelhangers, naai/strijkemblemen, speldjes, dash plaques, kleding, én natuurlijk verhalen van de leden.
Een bijzonder verhaal is dat van Morgan-lid, illustrator Gerda van Gijzel. Zij tekende als kind al iedere dag, en toen ze op 12-jarige leeftijd een plaatje van een Morgen in de kamer van haar broer zag, was ze verkocht. Ze werd een toonaangevende mode-illustrator, schrijver en uitgever en kocht in 1978 een Morgan. ‘Maar mevrouw dat is geen auto voor een dame’, riep de verkoper uit. Maar het niet-voor-watjes-merk paste haar goed, en met diezelfde Morgan uit 1978 vierde zij in 2022 het 50-jarig MSCCH-jubileum.
Een uniek verhaal toch? In 2004 werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar hele oeuvre. Zij maakte mode-illustraties voor onder andere C&A en boekomslagen voor kinderboeken waaronder Pietje Bell en Dik Trom. En uiteraard tekende zij Morgans voor opdrachtgevers uit binnen- en buitenland en maakte ze Morgan-illustraties voor het Morgan-clubblad. En kwam zij niet op Paleis Soestdijk terecht omdat prins Bernhard in zijn latere periode alleen nog door haar geportretteerd wilde worden? Ontdek het allemaal bij de tips.
Morgan rijden is ‘a way of life’, en MSCCH is een bijzonder actieve vereniging met een eigen clubblad FataMorgana. Het glossy magazine verschijnt vier maal per jaar en staat boordevol reisverhalen, restauratieverslagen, internationaal Morgannieuws en clubnieuws. En wist je dat de DataMorgana binnen de Morgan-club een fenomeen is? DataMorgana? DataMorgana I en II zijn naslagwerken waarin veel onderhoudsaspecten van de Morgan worden beschreven. De boeken zijn samengesteld door de bevlogen en veelzijdige tandarts en tekenaar Geoff van Beek, en onmisbaar voor elke Morganeer. Is hij niet de trotse eigenaar van de oudste nog rijdende 4-wiel Morgan uit 1936? Wil je weten hoe een Morgan er van binnen uitziet? Bekijk dan de spectaculaire Morgan-aflevering van Wheeler Dealers seizoen 9 aflevering 2, op Discovery.
Wat opvalt in het boek ‘Morgan 50 jaar MSCCH 1972 – 2022’ zijn de vele feestjes, nieuwjaarsborrels, evenementen en lustrumvieringen. De club maakt het mogelijk dat het leven op gezette tijden wordt gevierd. En in 2022 is het dan zover, dan viert MSCCH opnieuw een lustrum; het Gouden Jubileum. Wat een feest! Drie dagen lang onder de aanwezigheid van 230 Morgans en 500 mensen uit binnen- en buitenland. Zelfs Steve Morris, CEO van de Morgan Motor Company MMC, was met zijn vrouw speciaal uit Engeland overgekomen.
De voorzitter opende in vier talen, en het geheel werd begeleid door een bijzondere performance van twee acrobaten die op zeer hoge stelten, uitgedost als frisse groene bomen, het publiek op een magische manier verwelkomden. Goodybags en roadbooks werden uitgedeeld, en een fotograaf vereeuwigde alle aanwezige Morganeers met hun MOG’s onder een boog van rood-wit-blauwe ballonnen met het getal 50 erboven. Iedereen kon naar harte lust eten en drinken, en genieten van muziek uit 50 jaar Toppop. Het hele evenement werd op een drie meter lange plaat door tekenaars in woord en beeld weergegeven.
De laatste FataMorgana deed uitgebreid verslag van het feest met een fullcolor insert voor boven je bed, die je als een veelluik kunt openen en sluiten, en die, als je het Morgan-verhaal even niet meer kan zien, in gesloten toestand een prachtig beeld geeft van twee groene boomtoppen. Jelicious! Wie er niet bij was kon toch meegenieten. En, vergeet vooral niet te kijken op de speciaal voor dit doel gemaakte website MSCCH 50 – Home, hier vind je honderden foto’s en leuke filmpjes. Zonder Louwman en andere sponsors was dit feest er niet geweest, dat moet zeker worden gezegd.
Hoe nu verder? 2022 is in veel opzichten een gedenkwaardig jaar. Jim Croce zong in 1972 ‘If I could save time in a bottle/ The first thing that I’d like to do/ Is to save every day ’til eternity passes away/ Just to spend them with you/…’ Morgan heeft nog altijd hetzelfde uiterlijk en dat is z’n charme, het basisontwep is nauwelijks veranderd. Maar brandstof en veiligheid hebben al jaren bijzondere aandacht bij de ontwikkeling van de Morgan van morgen. En hoe is het in de toekomst gesteld met de beschikbaarheid van onderdelen van dit rollend erfgoed? Gaan 3D-printers hierbij helpen?
MSCCH blikt alvast vooruit naar het eeuwfeest in 2072. Zal Morgan dan nog net zo Engels zijn als tea with scones? En zal Jim Croce nog schitteren in de Top 2000? Dat zou zomaar kunnen. Want als je net als MSCCH en Jim Croce herinneringen onder woorden kunt brengen, blijven ze leven toch? Is het niet zoals Irene Cara (1959 – 2022) het zong in Fame? ‘I feel it coming together. I’m gonna live forever. Morgan! Remember my name.
Tips: Let op! De tips hebben geen link, kopieer de regel en plaats die in de browser
Jubileumboek: Morgan 50 jaar MSCCH
Website: Morgan Sports Car Club Holland | MSCCH
Veilingsite: Gonzo’s “Workin’ at the Car Wash Blues” Morgan Car
YouTube: The Muppet Show. Gonzo – Workin’ at the Car Wash Blues

Jim Croce | Official Website
Morgan Motor Company | Home Page
Website: MSCCH 50 – Home
Ontdek exclusieve Morgan modellen bij Louwman Exclusive
Website: Jubileum weekend 19 t/m 21 augustus 2022 | Morgan
Website: Jelicious Stelt- en Straattheater

Website: Gerda van Gijzel | Portrettist en illustrator
Boeken: Data Morgana I en II Morgan

Wheeler Dealers | Seizoen 9 – Aflevering 2 – Morgan
YouTube: Vintage Roads Great And Small | Christopher Timothy (James Herriot) en Peter Davison (Tristan Farnon)
Website: Morgan Car Badges | Hermen Pol
Auto grill badges
Website: BelMog – rally-instrumenten, accessoires en Morgan World
Website: Morgans at the Movies I GoMoG

Website: Fitzroy & Everest | Travel in style
Website: Jim Croce | Top 2000

Het beste van 50 jaar Toppop
Irene Cara – Fame (Live) | YouTube
N.a.v. het verhaal 50 jaar Morgan-club Nederland | ‘Morgan 50 jaar MSCCH 1972 – 2022’
afb: Detail schilderij ‘Morgan‘ | Bert Kinderdijk, BK | particuliere collectie
afb: Jubileumlogo ‘Morgan 50 jaar MSCCH 1972 – 2022’ |
Morgan-club Nederland
afb: Car badge Union Jack-vlag | collectie Lord Crackfree | Foto LC
Overzicht LC Lord Crackfree