Over Lord Crackfree

Over Lord Crackfree | oktober 2021
Banner Lord Crackfree korte verhalen over bijzondere objecten en hun herkomst
afb: Morgan Lord Crackfree (LC) | Foto LC
afb: Beeldmerk Lord Crackfree (LC) | ontwerp LC
afb: 3cc, Three collars crackfree | Schilderij Bert Kinderdijk, particuliere collectie
Lord Crackfree reist door Nederland en België op zoek naar bijzondere objecten en hun verhaal.
Het idee is ontstaan n.a.v. een bezoek van Claudia Zielman en BK (echtgenoot, beeldend kunstenaar en ontwerper Bert Kinderdijk) aan Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht. Kasteel-Museum Sypesteyn is het levenswerk van Jonkheer Henri van Sypesteyn (1857 – 1937) verzamelaar van kunst, antiek en historische bouwmaterialen. Hij koesterde de wens de naam Van Sypesteyn voort te laten bestaan.
Henri ging op zoek naar de plek waar eeuwen geleden het stamslot van zijn voorouders had gestaan en bracht de omgeving in kaart. Daar waar hij het spoor niet goed kon volgen gebruikte hij zijn fantasie en reconstrueerde ter plaatse een middeleeuws ogend kasteeltje.
Maar het mooiste verhaal is dat hij de enorme berg verzamelde historische bouwmaterialen, antiek en kunst uit kloosters, kerken, abdijen, raadhuizen, kastelen en nalatenschappen gebruikte om dit romantische geheel te verwezenlijken. En dat, die berg materialen met al die verschillende stijlen, is de inspiratiebron van Lord Crackfree.
Lord Crackfree laat het algoritme van Google voor wat het is en zigzagt binnendoor van A naar B. Onderweg is het ‘rapen en stelen’, ofwel objecten (her)ontdekken, en in een andere context plaatsen.
Rijdend, speurend en kijkend stuurt Lord Crackfree de Morgan door het land op zoek naar kunst, decoraties, bouwmaterialen, decors, rekwisieten en hun verhalen. De bestemming is altijd een bezoek aan een handelaar in brocante, antiek of curiosa, en aan veilingen, opkopers en uitdragerijen.
De korte verhalen over bijzondere objecten en hun herkomst zijn bedoeld voor het maken van herinneringen, en voor iedereen die het leuk vindt om het spoor van Lord Crackfree te volgen.
Voor wie meer wil weten over de ontstaansgeschiedenis van een object, bezoekt aanvullend een museum, depot of erfgoedinstelling. Deze bieden verdieping met tentoonstellingen en programma’s. Hedendaagse kunstenaars borduren door met een eigentijdse kijk en een frisse blik. Podcasts, boeken en films maken het avontuur compleet. Lord Crackfree geeft tips en uitleg in de korte verhalen.
En natuurlijk is deze activiteit al vele malen gedaan, maar Lord Crackfree (LC) kijkt met een persoonlijke blik naar wat was, wat is, en wat kan komen. Maar hoe komt LC aan de naam Crackfree? Lees meer…
afb: Morgan Lord Crackfree (LC) | Foto LC
afb: Beeldmerk Lord Crackfree (LC) | ontwerp LC
afb: 3cc, Three collars crackfree | Schilderij Bert Kinderdijk, particuliere collectie
Banner Lord Crackfree korte verhalen over bijzondere objecten en hun herkomst
Smakelijk Strijken
Zoektocht naar de herkomst van de naam Crackfree, klik op de banner
afbeeldingen Crackfree Stijfselpoeder, Three collars crackfree en spijkerbroek schilderij BK
Verhaal over 50 jaar Morgan-club Nederland, klik op de banner
Morgan 50 jaar MSCCH
Detail schilderij Morgan Bert Kinderdijk BK, part. coll. Morgan 50 jaar MSCCH 1972- 2022, car badge GB coll Lord Crackfree
Overzicht LC Lord Crackfree
Overzicht